ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

El Maria Canals torna a convertir Barcelona en capital mundial del piano

15/3/2023 |

 

El Concurs Internacional de Música Maria Canals Barcelona celebrarà la seva 68a edició entre el 19 i el 30 de març. Les actuacions dels 76 joves pianistes de 28 nacionalitats diferents, que posaran en comú la seva música a les proves al Palau de la Música Catalana, estaran acompanyades per les nombroses propostes que organitza l’Associació Maria Canals als carrers i places de la ciutat de Barcelona a l’OFF Concurs. Amb el so dels pianos i el talent dels seus intèrprets viurem la primera edició celebrada en total normalitat de condicions després de la irrupció de la pandèmia.

A la 68a edició del Concurs Internacional de Música Maria Canals Barcelona, inicialment, es van presentar 229 candidats de 41 països diferents. Després d’un intens procés de selecció, el certamen de més prestigi a Espanya comptarà enguany amb 76 pianistes de 28 nacionalitats diferents. En aquesta edició, hi haurà sis participants espanyols, entre els quals 2 catalans, i alguns intèrprets que repeteixen a la competició. Els països amb més concursants són Corea del Sud, la Xina i el Japó.

El concurs de 2023 consolida els canvis implementats en els darrers anys pel que fa al repertori que s’interpreta en cada fase fins a la Gran Final, celebrada el 29 de març amb el suport de la Fundació Banc Sabadell. En una clara aposta pel patrimoni del país, enguany es manté l’obligatorietat d’interpretar almenys una obra d’un compositor català. En una acció pionera, la competició també fa obligatòria la interpretació d’almenys una obra d’una dona compositora. Aquestes mesures faran que en aquesta edició es pugui gaudir de més de 80 obres de 25 compositores diferents, de les quals 7 són espanyoles, i 5 són catalanes.

Els concursants també inclouran en els programes de les proves unes 180 obres escrites per més de 20 compositors espanyols diferents, dels quals 12 són catalans. Hi destaquen Enric Granados, Isaac Albéniz, Frederic Mompou, Elisenda Fábregas i Marcos Fernández-Barrero, entre d’altres. A més, dins del repertori contemporani, d’entre les més de 100 obres escrites a partir de 1995, podrem gaudir d’interpretacions dels encàrrecs que el concurs ha fet per a aquesta edició a Leonora Milà amb Equitant, op. 42, i a Víctor Oller amb International Waters. En aquesta diversitat de repertori, però, no hi faltaran els grans èxits dels concursants i públic com són Frédéric Chopin, Serguei Rakhmàninov i Franz Liszt.

Per a incentivar la interpretació de compositors del país, el concurs compta amb premis especials a les millors interpretacions de Mompou, Granados, Albéniz o Blancafort, i un enregistrament ofert per la discogràfica Naxos amb les sonates del Pare Antoni Soler.

El concurs compta amb un jurat paritari i intergeneracional sota la direcció artística de Carlos Cebro, president del jurat. Destaquen, per haver participat en el concurs, la japonesa resident a Barcelona, Yukiko Akagi, segon premi el 2005, Vincenzo Balzani, Premi F. Liszt al Concurs de 1967, i Vestards Šimkus, primer premi de 2009. El jurat el completarà la catalana Alba Ventura, la polonesa Ewa Osinska, Pavel Nersessian, dels EUA i Rússia, la georgiana Nina Kereselidze, i Hung-Kuan Chen, de la Xina.

OFF Concurs: piano per a tots els públics

Més enllà de les proves del certamen, l'Associació Maria Canals impulsa nombroses activitats al voltant del piano amb l’OFF Concurs. Enguany destaca l'impuls del Maria Canals Integra, a través del qual organitzen diverses activitats que busquen la inclusió de persones amb diversitat funcional, entre d'altres, en el món del piano.

Com és tradició, el tret de sortida de l’OFF Concurs es va donar dimarts 14 de març amb un piano de cua obert a tothom al Passatge Maria Canals, a tocar de Passeig de Gràcia.

Amb el Maria Canals Porta Cua s’instal·len pianos a espais públics de la ciutat i d’arreu de Catalunya. Un dels moments més espectaculars serà la instal·lació de deu pianos de cua dissabte 18 de març durant tot el dia per tot el Passeig de Gràcia. Com a novetat, enguany l’estació de Metro Diagonal comptarà amb un piano obert a la ciutadania entre el 17 i el 31 de març, i a l’Estació de FGC de Gràcia hi continuarà instal·lat un piano de paret.

El Maria Canals Integra

Amb la voluntat de dur a terme activitats que promoguin la integració de col·lectius amb diversitat funcional, l’organització aposta per la línia d’acció Maria Canals Integra.

En aquesta edició, l’organització posarà pianos de cua a diverses escoles d’educació especial, una setmana a cada centre, perquè les persones amb discapacitat intel·lectual i trastorns de conducta puguin tocar el piano amb el suport de l’equip del Maria Canals. En acabar la setmana, de forma dinàmica i pedagògica, s’organitzarà un concert interactiu amb la col·laboració dels participants per després oferir-lo als pares i a la resta d’alumnes del centre.

El Maria Canals Integra també inclourà la iniciativa del “Concert per a mans i peus” en què el pianista Jesús Sánchez, qui va néixer sense braços i toca el piano amb els peus, i el professor Martín Caló organitzaran una activitat que transmet els valors de l’esforç, la superació de reptes i la integració entre joves estudiants de música.

Després de l’èxit de l’any passat, es portaran pianos de cua a les presons, per treballar en la integració i reinserció dels interns en la societat. Aquest mes de març, dinamitzadors de l’OFF Concurs visitaran el centre Can Brians 2 i s’incentivarà que els reclusos puguin tocar lliurement l’instrument. Rosó Morales, monitora de música de Brians 2, va assistir a l’activitat que es va celebrar al centre l’any 2022 i explica com la cultura sempre té un impacte positiu en les persones i la música “té un paper terapèutic”. A més, un piano de mitja cua és un instrument que molt pocs reclusos han pogut veure en la seva vida, i el fet d'acostar als presos no només l'instrument, sinó també els dinamitzadors del Maria Canals és una experiència única.

També en el marc del Maria Canals Integra, els vestíbuls d’hospitals com el Sant Joan de Déu, el Vall d’Hebron, el Trueta de Girona i l’Hospital de Sant Pau s’ompliran de música amb un piano obert a visitants, metges i pacients i al voltant del qual s’organitzaran activitats per apropar l’instrument a les persones que hi estan ingressades.

10 pianos al Passeig de Gràcia

El moment més espectacular, però, arriba dissabte 18 de març amb els 10 pianos al Passeig de Gràcia, acte que es du a terme en col·laboració amb la Fundació Jesús Serra. Passavolants, curiosos i fans del piano tenen una desena de pianos de cua a disposició, entre el Carrer Casp i els Jardinets de Gràcia. És un dia de joia i sorpreses, expectació i gaudi en què els alumes de piano de diverses escoles converteixen els panots de l’Eixample en el seu propi escenari per gaudir dels millors pianos de cua. Un luxe a l’abast de tothom des que el concurs persevera per trencar barreres socials, físiques i mentals per desmuntar el tòpic que el piano de cua és només per a les mans més virtuoses i talentoses dalt d’escenaris fastuosos. 


Catclàssics

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet