ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Sofia Gubaidulina, protagonista aquesta cap de setmana amb dues estrenes nacionals

16/3/2023 |

 

Cap de setmana amb nom propi a L’Auditori de Barcelona, el de la compositora Sofia Gubaidulina, convidada de la temporada per L’Auditori i una de les figures clau en la creació contemporània. Pel que fa a l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, dirigida novament pel seu titular, Ludovic Morlot, presentarà en els concerts d’aquest cap de setmana (dissabte 18/03, 19 hores i diumenge 19/03, 11 hores) un programa marcat per una forta espiritualitat que reforça el fil temàtic conductor de la temporada a L’Auditori -Mort o retorn- i que obre ‘Schicksalslied’ (‘El cant del destí’), op. 54 de Johannes Brahms. Aquesta peça donarà pas a l’estrena nacional de la composició de Gubaidulina ‘The Lyre of Orpheus’ per a violí, cordes i percussió, amb el violinista belga d’origen russoucraïnès Marc Bouchkov com a solista. Per reblar el programa, l’OBC proposa l’audició de ‘Tristia’, op. 18: “La mort d’Ophélie” d’Hector Berlioz, així com una segona obra signada per una compositora, en aquest cas la francesa Lili Boulanger, de qui interpretarà el salm 130 ‘Du fond de l’abîme’ (1917).

'L'hora de l'ànima' amb la Banda Municipal de Barcelona

Pel que fa a la Banda Municipal de Barcelona, també dirigida pel seu titular, José R. Pascual-Vilaplana, rebla el discurs musical i temàtic de L’Auditori amb un concert de caràcter extraordinari aquest diumenge 19/03, a les 18 hores, titulat ‘L’hora de l’ànima’. El programa l’obrirà una obra d’encàrrec breu a l’aula de composició de l’ESMUC que signa Stephanie Macchi, continuarà amb l’audició de la peça ‘Hour of the Soul’ de Gubaidulina per a mezzosoprano i gran banda (1974), que s’escoltarà per primera vegada en territori nacional i on la mezzosoprano lleidatana Marta Infante n’assumeix el rol solístic, i per acabar s’interpretarà la Simfonia n. 3 “El gaudir del geni” (2005) de Ferrer Ferran, dedicada a l’arquitecte Antoni Gaudí i que s’organitza en dos moviments: ‘Gaudí’ i ‘Sagrada Família’.

Els concerts d’aquest cap de setmana a L’Auditori subratllen una setmana artísticament i musical fortament marcada per l’espiritualitat atès que aquest dijous 16/03 a les 20 hores, i dins el cicle Trànsits del Museu de la Música, tindrà lloc al Monestir de Sant Pau del Camp un concert de Taghi Akhbari, una de les veus més singulars de la tradició persa, entre el misticisme cristià i el sufisme; Nader Aghakhani, târ i Julien Lahaye, percussions (entrades exhaurides). ‘Músiques dels misticisme persa’ és el títol d’aquesta proposta que vindrà precedida per una conversa sobre ‘El cant com a experiència mística’ amb els especialistes Halil Bárcena i Juan Carlos Asensio. Aquest fil temàtic tindrà la setmana vinent dues cites molt rellevants vinculades a la visita del prestigiós Latvian Radio Choir, per molts considerat el millor cor del mon: ens referim als concerts que serviran per presentar respectivament dos programes magnífics com són ‘Les vespres’ de Serguei Rakhmàninov (21/03, a les 19 hores) i l’estrena mundial de Ramon Humet, ‘Llum’, ajornada a causa de la pandèmia (22/03, a les 19 hores). 


Catclàssics

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet