ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

La 5a edició del Festival Llums d'Antiga programa sis concerts en dues setmanes

11/4/2023 |

 

El Festival Llums d’Antiga que organitza L’Auditori i que arriba aquest 2023 a la seva cinquena edició s’ha presentat aquest matí en roda de premsa recordant que l’inici de la primavera a la capital catalana és sinònim de la celebració d’aquest certamen singular que posa en valor la riquesa del patrimoni musical tant local com universal juntament amb la singularitat arquitectònica de tres espais del centre històric de la ciutat de Barcelona, seus del certamen, com són la Basílica de Santa Maria del Pi, la de Sant Just i Sant Pastor (que lluirà rehabilitada després d’un període de pausa) i el Monestir Sant Pau del Camp, on ha tingut lloc la presentació d’aquest migdia.

En aquest context, el director de L’Auditori, Robert Brufau, acompanyat dels músics Marc Díaz, director del Cor Cererols, i de Pere Lluís Biosca, director del Cor Francesc Valls, ha recordat que Llums d’Antiga permet visibilitzar l'acció de l'equipament a través de la programació d’un total de sis concerts que faciliten “desenvolupar la nostra tasca de difusió de la música més enllà de les parets de l’edifici habitual en una suma que, entenem, multiplica i dona sentit a un equipament públic com el nostre”.

Aquesta cinquena edició del Festival reflecteix la riquesa i vitalitat actual del món coral a Catalunya, d’aquí que compti amb un total de quatre formacions professionals d’una gran qualitat com són l’Ensemble O Vos Omnes, resident aquesta temporada de L’Auditori, el Cor Cererols, el Cor Francesc Valls i Cantoría. En relació al repertori, i amb la voluntat de reforçar el relat general de la temporada 2022-2023 de L’Auditori (que és el tancament del cicle vital Mort o Retorn), els programes dels concerts inclouen des de l’obra De lamentatio Jeremiae prophetae de Joan Pau Pujol (1570-1626) fins a tres grans rèquiems - misses de difunts del polifonisme renaixentista espanyol com són el de Morales, Victoria i Guerrero, essent aquests últims els atractius principals de l’edició d’enguany.

En el torn de paraules, per a Pere Lluís Biosca, director del Cor Francesc Valls -que actuarà per cloure el Festival el proper 26 d'abril a la Basílica de Santa Maria del Pi- "resulta un repte mesclar l'escolta de la Missa de difunts de T. L. de Victoria amb una obra d'estrena, d'un llenguatge contemporani i d'una espiritualitat menor però atractiva". Per la seva banda, Marc Díaz, director del Cor Cererols, ha destacat l'interès que té tant per al públic com per als músics escoltar músiques poc programades, sovint fins i tot mancades d'enregistraments de referència. Díaz ha posat en valor la qualitat musical i varietat dels tres rèquiems de difunts que es podran escoltar en aquesta edició del Festival.

Pel que fa als objectius del Festival Llums d’Antiga, en paraules de Robert Brufau continuen vigents cinc anys després de la seva creació atès que continuen essent posar el focus a partitures oblidades del passat, sovint obres poc programades en els grans auditoris; oferir aquesta música en espais i contextos històrics -que, d’altra banda, li són naturals- i igualment fer-ho de la mà d’artistes de referència en la interpretació historicista. Aquest certamen permet igualment a L’Auditori desenvolupar iniciatives col·laboratives entre diverses àrees vinculades a la pròpia institució, com és el cas enguany de l’enregistrament discogràfic a càrrec del segell de L’Auditori del programa que obre el Festival aquest dimecres 12 d’abril, a càrrec de l’Ensemble O Vos Omnes que dirigeix Xavier Pastrana. Aquesta gravació, en sistema immersiu per a poder ser escoltada, posteriorment i en condicions òptimes, al Museu de la Música representa una de les fites més rellevants de la temporada des del punt de vista del suport i la divulgació del patrimoni musical català.


Catclàssics

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet