ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

El Gran Teatre del Liceu atorga 6 medalles d'or

12/5/2023 |

 

El Patronat del Gran Teatre del Liceu, encapçalat pel president Salvador Alemany, ha aprovat concedir la Medalla d’Or del Gran Teatre del Liceu a la cantant Sondra Radvanovsky, la Societat del Gran Teatre del Liceu i el Cercle del Liceu, l’historiador i crític musical Roger Alier, la Família Puig, la Fundació ”la Caixa”, la ballarina i coreògrafa Assumpció Aguadé. L’acte de lliurament de les medalles d’enguany tindrà lloc el proper 13 de juliol al Gran Teatre del Liceu.

Aquests guardons es reprenen, després dels últims anys d’incertesa, dins del marc de la celebració del 175è aniversari del Teatre. Des de la seva creació, les medalles s'atorguen amb la finalitat d’enaltir la tasca, la dedicació i l’activitat portada a terme per persones, institucions o col·lectius en diferents àmbits culturals, posant per davant el prestigi, la internacionalització i reconeixement de la cultura i, més en concret, del Gran Teatre del Liceu, com a referent en l’àmbit operístic.

Aquests mèrits que s’estableixen en sis categories: Artística, Institucional, de Servei o especial dedicació, Filantropia, Mecenatge i Dansa. En tots aquests camps, els guardonats han treballat a un nivell artístic o professional d’excepcional qualitat, prestant serveis destacats o eminents que els fan clarament mereixedors de rebre aquesta distinció.

El guardó, que és la màxima distinció honorífica que atorga la institució, lliura enguany 6 medalles que reconeixen l’excel·lència i la contribució dels premiats, no tan sols enfront al Liceu sinó també per la cultura i el país.

Amb la concessió de la Medalla d’Or artística a Sondra Radvanovsky el Liceu vol honorar una de les sopranos més estimades per la institució i el públic liceista: una llarga relació que ha protagonitzat grans moments en la història del Teatre. Amb Sondra Radvanovsky reconeixem una veu poderosa i expressiva, amb una ànima i dedicació extremes. Dramàtica i captivadora, Radvanovsky és sinònim de grans vetllades al Liceu.

La Medalla d’Or institucional lliurada a la Societat del Gran Teatre del Liceu i el Cercle del Liceu reconeix aquests dos ens com parts imprescindibles en la història del Liceu. Pel que fa a la Societat, com a fundadors del teatre, aquest guardó reconeix la extraordinària aportació i incansable tasca de promoció de l’òpera i el teatre al llarg de tots aquests anys. El Cercle del Liceu ha estat i continua sent una peça clau per al Liceu. L'estima i la cura per la institució al llarg dels anys i el suport temporada rere temporada són essencials perquè el Liceu pugui seguir caminant com ho ha fet fins ara.

Amb la concessió de la Medalla d’Or d’especial dedicació a Roger Alier, el Teatre elogia la seva feina com a divulgador operístic i per la seva vinculació al Teatre, del que ha publicat tres llibres i innumerables crítiques en els quals s’ha reflectit sempre el seu vincle i estima a la institució.

La Família Puig ha estat vinculada i ha donat el seu suport incondicional al Liceu i les seves temporades artístiques de forma activa en tots els seus programes. El Liceu li atorga la Medalla d’Or de filantropia per la seva tasca de suport vers el Liceu, l’òpera i la música.

Amb el lliurament de la Medalla d’Or de mecenatge, el Liceu distingeix la Fundació “la Caixa” per la seva implicació en la creació, difusió i protecció de la cultura i el seu incondicional suport al Liceu des de la seva reconstrucció.

Amb la concessió de la Medalla d’Or de la dansa a Assumpció Aguadé, el Liceu vol honorar una de les ballarines que ha actuat en més ballets i òperes vinculats al Gran Teatre del Liceu i una de les figures més rellevants de la seva generació i de la història de la dansa clàssica a Catalunya. Més enllà del seu talent i la seva tècnica com a ballarina, Aguadé és un dels esglaons fonamentals de la transmissió de la dansa clàssica a Catalunya i del llegat coreogràfic i artístic de Joan Magrinyà.

Sondra Radvanovsky

Formada a l’òpera de Nova York en el Lindemann Young Artists Development Program, després d’interpretar petits papers, cridà l’atenció interpretant el rol d’Antonia (Les contes d’Hoffmann), i a partir d’aleshores se li van obrir les portes dels principals teatres d’òpera del món, com la Royal Opera House de Londres, Teatro alla Scala de Milà, Opernhaus Zürich i The Metropolitan Opera de Nova York, entre d’altres. Especialment admirada interpretant papers per a soprano verdiana, és també reconeguda per la seva interpretació de títols del bel canto italià. Entre els seus compromisos recents trobem la interpretació de papers com Amelia (Un ballo in maschera) al Teatro Real de Madrid, Imogene (Il pirata) al Teatro di San Carlo de Nàpols o Aida a l’Opéra national de Paris, entre d’altres. Debutà al Gran Teatre del Liceu la temporada 2011/12 amb Aida, i hi ha tornat amb Tosca (2013/14), Norma (2014/15), un recital (2016/17), Poliuto (2017/18), Andrea Chénier (2017/18), Luisa Miller (2018/19), un recital amb Piotr Beczała i el concert Sondra Radvanovsky, les tres reines (2020/21) i Macbeth (2022/23).

Societat del Gran Teatre del Liceu

La història de la Societat del Gran Teatre del Liceu és la història mateixa del Teatre i constitueix una mostra expressiva de la sensibilitat i vitalitat de la societat civil catalana.

El Liceu té l’origen en la Sociedad Dramática de Aficionados, creada el 1837 a l'antic convent de Montsió per uns membres de la Milícia Nacional, organització de ciutadans armats de l'època de signe liberal, sota la iniciativa de Manuel Gibert.

La necessitat de crear un conservatori de música en una Barcelona en plena expansió econòmica i demogràfica propicià aviat (1838) la seva conversió en Liceo Filarmónico Dramático Barcelonés de SM la Reina Isabel II, que afegia al conreu del teatre el del cant i la música a la italiana.

L'èxit del Liceo Filarmónico, juntament amb la voluntat d'un grup de membres destacats de la burgesia barcelonina, dirigit per Joaquim de Gispert i d'Anglí, portaren a la construcció d'un nou i ambiciós teatre, digne de la importància de la ciutat, que ha perdurat al llarg de més d'un segle i mig, al solar de l'antic convent dels trinitaris de la Rambla. Es pot consultar tota la història del teatre en el següent enllaç.

Cercle del Liceu

El Cercle de Liceu és una associació privada sense ànim de lucre fundada en 1847, que té per fi la divulgació de la cultura musical, artística i literària a Barcelona. És una joia arquitectònica modernista i constitueix en l'actualitat un exemple de compromís entre innovació i tradició, sent una referència en la vida social i cultural de la ciutat.

Roger Alier

Alier ha exercit la crítica musical en diverses publicacions nacionals i estrangeres. Crític d'òpera a La Vanguardia, entre el 1982 i el 1983, havia elaborat el col·leccionable Historia del Gran Teatro del Liceo. Col·laborador habitual en mitjans de comunicació catalans, participa en el programa Històries de l'òpera. Ha estat redactor de la secció musical de la Gran Enciclopèdia Catalana i ha participat en altres publicacions col·lectives nacionals i estrangeres.

El 1991 va fundar la revista Ópera Actual amb Fernando Sans Rivière i Marc Heilbron mentre compaginava la tasca docent amb la divulgació en forma de conferències i cursos monogràfics en institucions públiques i privades dins i fora de Catalunya.

Família Puig

La Família Puig, amb una centenària història empresarial, s’ha erigit com una de les marques insígnies catalanes amb més projecció internacional. A través dels seus valors i la seva visió de futur, la Fundació Puig (constituïda per la família l’any 1996) té el propòsit de donar suport a la cultura i al coneixement, així com impulsar iniciatives innovadores i creatives capaces d’impactar de forma positiva en la societat.

La Família Puig ha estat vinculada i ha donat el seu suport incondicional al Gran Teatre del Liceu i a les seves temporades artístiques de forma activa, així com al Concurs de Cant Tenor Viñas. El Liceu reconeix el seu suport al llarg dels anys vers la institució, l’òpera i la música.

Fundació “la Caixa”

Com a fundació, la seva missió és construir una societat millor i més justa donant oportunitats a les persones que més ho necessiten, amb els valors de confiança, excel·lència i compromís social que l’han acompanyat sempre.

Tot això, amb la visió de ser una entitat de referència per a la societat en el desenvolupament de solucions duradores que cobreixin les necessitats bàsiques dels col·lectius més vulnerables; que afavoreixin el progrés social donant resposta als nous reptes en recerca, formació d’excel·lència i educació, i que acostin la ciència i la cultura a tots els segments de la societat.

Assumpció Aguadé

Ballarina, coreògrafa i mestra de dansa clàssica, Assumpció Aguadé es forma a l’Institut del Teatre de Barcelona amb Joan Magrinyà. Quan es gradua el 1958 rep el Premi Extraordinari de Dansa Antònia Mercé «La Argentina», i entra a formar part del cos de ball del Liceu. El 1966 s’estableix el Ballet del Liceu, amb Magrinyà al capdavant, companyia amb la qual Aguadé ascendeix a primera ballarina el 1969. Amplia els seus estudis de dansa clàssica amb el prestigiós mestre argentí Héctor Zaraspe i amb Edith Fransen Crosta. Quan Joan Magrinyà es jubila el 1974-1975, Aguadé assumeix la direcció del ballet i l’escola privada del mestre —fundada el 1936—, que encara continua en actiu. El 1987, el Ballet del Liceu es dissol i Aguadé es dedica a l’escola privada de Magrinyà i a altres projectes. Des que Aguadé es retirà dels escenaris s’ha dedicat a la docència i la direcció de l’escola. 


Catclàssics

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet