ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Jordi Savall celebra els 25 anys del seu segell Alia Vox amb la ‘Missa solemnis' de Beethoven

16/5/2023 |

 

https://www.elperiodico.cat/ca/oci-i-cultura/20230515/jordi-savall-celebra-25-anys-87174649

El músic grava a Cardona la titànica obra amb la Capella Nacional de Catalunya i Le Concert des Nations abans de dirigir-la per primera vegada en un concert a l’Auditori el dia 18

Jordi Savall celebra els 25 anys del seu segell musical Alia Vox amb molts projectes en marxa, entre ells el repte de dirigir la ‘Missa solemnis’ de Beethoven, que gravarà en disc la Col·legiata de Cardona abans d’interpretar-la a l’Auditori el dia 18 per després sortir de gira per Europa. El 20 de maig a la Frauenkirche de Dresden i el 22 a la Philharmonie de París. La ‘Missa solemnis’ forma part del projecte de les seves acadèmies professionals amb l’ajuda de la UE perquè joves cantants i instrumentistes treballin amb músics professionals de primer nivell en els seus reconeguts conjunts. El projecte YOCPA (Young Orchestra and Choir Professional Academies, que promou la paritat i la diversitat) ha aportat la meitat dels 80 músics. Són persones menors de 39 anys elegides a través d’audicions que s’uniran a veterans intèrprets habituals dels conjunts de Savall per oferir la titànica obra de Beethoven amb la soprano Lina Johnson, la ‘mezzosoprano’ Olivia Vermeulen, el tenor Martin Platz i el baríton Manuel Walser com a solistes.

La ‘Missa solemnis’ és per al mestre i violagambista una obra enorme que «destil·la amor, màgia, que té tots els ingredients d’un ésser tan especial com ho va ser el compositor de Bonn». Admet que aconseguir interpretar-la ha implicat un procés llarg al qual arriba preparat després d’haver interpretat i gravat la integral de les nou simfonies de Beethoven entre 2019 i 2021. «Ha sigut el pas necessari per poder escometre la complexitat d’aquesta gran obra», admet.

La seva intenció és restituir el so original a l’obra partint de totes les anotacions que va fer Beethoven a la partitura i amb una orquestra d’instruments originals. El context històric i musical també han sigut claus a l’hora de perfilar la seva versió. «Quan Beethoven la va compondre estava sol, pràcticament aïllat del món, i això explica moltes coses de la música. Tenia al seu cap el ‘Messies’ i el contrapunt de Bach», ha explicat Savall.

Vinils remasteritzats
En aquest quart de segle, Alia Vox ha editat més de 150 discos. Pròximament publicarà el ‘Rèquiem’ de Mozart en una versió que va retransmetre pel canal ARTE des del Mozarteum de Salzburg al gener, i ‘Orient Lux’, un concert a París dels grups Orpheus 21 i Hespèrion XXI amb la ‘Simfonia italiana’ de Mendelssohn. Però, per fer-ho especial, Alia Vox llançarà els seus primers vinils remasteritzats. Es tracta de dos discos d’edició limitada: ‘Pièces de viole du second Livre de 1701’, de Marin Marais, i ‘Pieces des violes 1728’, de François Couperin. Dimecres vinent, Savall en firmarà alguns a Disco 100 a partir de les 18.30 hores.

Als seus 81 anys, Savall segueix al màxim. Un equip de 15 persones l’ajuda des de la Fundació Centre Internacional de Música Antiga programar gravacions, gires i concerts. «Sense ells seria impossible», admet el músic.

Més enllà de la nova edició d’‘El so original’ i els seus concerts a l’Auditori, al Palau i al Liceu la temporada vinent, els fans de Savall podran disfrutar aviat d’altres projectes del músic. D’una banda, destaca al juliol l’òpera ‘L’incoronazione di Poppea’, l’última òpera de Monteverdi, que dirigirà al Liceu al capdavant del seu conjunt Le Concert des Nations en un muntatge amb direcció escènica de Calixto Bieito. De l’altra, la tercera edició del Festival Jordi Savall, que entre juliol i agost traspuarà Montblanc, Poblet i Santes Creus. 

Marta Cervera
El Periódico de Catalunya

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet