ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

El Palau de la Música presenta una nova temporada, inspirada en la relació entre humanitat i natura

12/5/2023 |

 

http://www.revistamusical.cat/el-palau-de-la-musica-presenta-una-nova-temporada-inspirada-en-la-relacio-entre-humanitat-i-natura/

Fins a 137 concerts integren la temporada 2023-24 del Palau de la Música que, amb la relació entre humanitat i natura com a fil conductor, tornarà a reunir els grans noms del panorama internacional i commemorarà diversos aniversaris, sense oblidar la connexió amb el públic jove.

L’excel·lència, la centralitat coral, la pluralitat del repertori, el retrobament amb artistes i obres conegudes, juntament amb el descobriment de nous referents i nou repertori, són els trets característics de la nova temporada, que presenta un total de 33 compositors catalans i 14 estrenes absolutes.

El Trio Fortuny i el Cosmos Quartet en seran les formacions residents, i Elisenda Fàbregas i Ola Gjeilo, els compositors convidats, mentre que també hi tindran presència destacada artistes d’altres disciplines com Entangled Others, la cineasta Eugènia Balcells i la poetessa Laia Llobera.

Diversos concerts recordaran Victòria dels Àngels i Alícia de Larrocha amb motiu del centenari del seu naixement, es figures, entre els quals destaquen els de Maria João Pires, Joaquín Achúcarro, Alba Ventura i Marta Zabaleta i les sopranos Montserrat Seró, Irene Mas i Mercedes Gancedo, el baríton Carles Pachón i l’Orquestra Simfònica Victoria de los Ángeles (OSVA), sota la batuta de Pedro Pardo.

El cinquantenari de la mort de Pau Casals es recordarà amb un concert conjunt amb la Fundació Pau Casals en què s’estrenarà una reducció orquestral d’El pessebre signada per Antoni Ros Marbà i interpretada per la Franz Schubert Filharmonia, la Coral Càrmina i un elenc de cantants catalans, tots sota la direcció del mateix mestre Ros Marbà.

D’Elisenda Fàbregas, establerta novament a Catalunya després de residir molts anys a l’estranger, s’estrenaran tres obres d’encàrrec –una Oda a la joia, que s’interpretarà al costat de la Novena de Beethoven, un Quintet per a piano i l’arranjament d’una nadala-, i se’n programaran sis més. Per la seva banda, el compositor i pianista noruec resident als Estats Units Ola Gjeilo treballarà durant una setmana amb els cors de la casa, que oferiran un monogràfic amb obra seva.

S’iniciarà una nova residència, que durarà tres anys, amb el Trio Fortuny, que presentarà dos programes: un al voltant de Kurtág i Kodály, i també amb Beethoven i Txaikovski, i un segon amb la nit com a fil conductor, amb una intervenció de la companyia de dansa Mal Pelo, i amb obres de la compositora francesa Mel Bonis i de Magrané, Schönberg i Bloch.

D’altra banda, el Cosmos Quartet, enguany en el seu desè aniversari, clourà aquesta temporada la residència amb dos concerts al Petit Palau amb obres de Webern, Schumann, Britten, Bartók i Brahms, a més de convidar quatre músics amics amb qui interpretaran l’Octet de Schubert i l’Octet de Jörg Widmann inspirat en el de Schubert.

Palau 100 presentarà la London Symphony Orchestra, Orquestra Filharmònica de Dresden, Philharmonia Orchestra, Los Angeles Philharmonic i el Balthasar Neumann Chor & Ensemble, l’Ensemble Pygmalion o l’Insula Orchestra. El cicle inclourà també els cors Balthasar Neuman, Monteverdi Choir i Accentus, al costat de l’Orfeó Català, el Cor de Cambra del Palau i el Cor Jove de l’Orfeó Català. Quant a obres, presenta el gran repertori simfònic, com Així parlà Zaratustra i Mort i transfiguració de Strauss, la Simfonia núm. 1 de Brahms o la Sisena i Novena de Dvořák, al costat de les grans obres del repertori coral: Requiem de Mozart, Un rèquiem alemany de Brahms, El Messies de Händel, La Creació de Haydn, Lobgesang de Mendelssohn i l’oratori Israel a Egipte de Händel. El cicle ofereix també un espai per a la descoberta de nou repertori amb obres de dues compositores contemporànies: Gabriela Ortiz i Hannah Kendall.

El cicle Palau Òpera portarà tres òperes barroques: Rinaldo i Tolomeo de Händel i L’incoronazione di Poppea de Monteverdi, amb les veus destacades de Franco Fagioli, Jeanine De Bique i Carlo Vistoli.

A més, la sala modernista presentarà sis de les veus emergents i referents en l’àmbit internacional com són Philippe Jaroussky, Ermonela Jaho, Javier Camarena, Katharina Konradi, Jakub Józef Orliński i Sara Blanch, protagonistes del cicle Palau Grans Veus.

Al cicle Palau Bach, es presenta la Passió segons sant Mateu en una producció pròpia del Palau amb artistes del país, i la col·laboració de Christoph Prégardien, que prepararà els solistes per a aquesta producció. També es gaudirà de la Passió segons sant Joan dirigida per Jordi Savall amb La Capella Reial de Catalunya i Le Concert des Nations; s’oferirà el Magnificat amb la Netherlands Bach Society, dirigit per Alex Potter, i la formació L’Apotheose i Dorothée Oberlingen interpretaran els Concerts de Telemann, contemporani de Bach. A més, Céline Frisch oferirà Partites per a teclat i es presentaran dues figures emergents al panorama internacional: el pianista Vikingur Ólafsson, amb les Variacions Goldberg, i Amandine Beyer i la seva formació Gli Incogniti, amb els Concerts de Brandenburg 4 i 5.

Paul Lewis tornarà en dues ocasions al cicle Palau Piano per cloure la integral de les Sonates de Schubert. A més hi haurà novament dos grans noms del teclat, com són Grigory Sokolov (en la catorzena actuació consecutiva d’un total de dinou al Palau) i András Schiff. Com a nous referents es presenten tres pianistes que voregen la trentena: Dmytro Choni, que va guanyar el Paloma O’Shea de Santander; Beatrice Rana, amb el repte d’interpretar la Sonata de Liszt, Daniil Trifonov, guanyador del Concurs Txaikovski, amb la Sonata 29 de Beethoven i Alexandra Dovgan. Cal destacar també el retorn de Yuja Wang i el debut d’Anna Vinnitskaya, a més del català Ignasi Cambra.

Quatre grans solistes es presentaran en dos concerts dins del cicle Palau Cambra. D’una banda, Vadim Repin i Nikolai Lugansky, en un concert que inclou la Sonata per a violí i piano de César Franck, i, d’una altra, Sol Gabetta i Bertrand Chamayou amb un programa de composicions contemporànies escrites per a aquest duo. El cicle inclou també tres quartets de referència: el Quartet Casals, amb una selecció de L’art de la fuga, al costat de l’obra de Sofia Gubaidulina Reflections on the theme B-A-C-H; el Cuarteto Quiroga, que enguany celebra vintè aniversari, amb un encàrrec a Raquel García-Tomàs i obres de Haydn i Beethoven, i el Cosmos Quartet. En col·laboració amb al Fundació Pau Casals, tindrà lloc el concert de Renaud Capuçon, Daniel Müller-Schott i Francesco Piemontesi, amb Trios de Haydn, Ravel i Brahms.

Un total de 17 concerts integren el cicle Petit Palau Cambra dedicat al talent i al patrimoni català. Hi destaquen la participació de Mariona Camats i Eudald Buch amb la Sonata per a violoncel i piano de Juli Garreta. També el recital d’Alexandra Nowakowski, el concert del Duo Picotti-Puig amb un programa dedicat a l’Any Picasso, i el de Ferran Albrich i Victoria Guerrero, en coproducció amb l’Associació Franz Schubert; l’estrena del Quartet per a cordes núm. 6, “Pluie Oblique” de Benet Casablancas, a càrrec del Quartet Diotima, coencàrrec del Palau i l’Auditori de Girona; i el concert de David Alegret i Rubén Fernández Aguirre en homenatge a Ricard Lamote de Grignon.

Del cicle Tardes al Palau, amb un total de 7 concerts, sobresurten l’Stabat Mater de Brotons; el quarantè aniversari de la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, el trentè aniversari de l’ONCA i els concerts del Cor Jove de l’Orfeó Català amb la Cobla Marinada, amb fragments de L’Atlàntida de Falla transcrita per a cobla, entre altres obres, i el de la Banda Municipal de Barcelona, liderada amb obres de Brotons i la Simfonia Gaudí d’Albert Guinovart.

Dins de l’espai Palau Fronteres, s’encabeix el concert Els mons de Lluís Domènech, amb motiu del centenari del traspàs de l’arquitecte del Palau. Un concert ideat inicialment per al públic familiar, però adient també per al públic adult, amb direcció de Daniel Espasa, direcció escènica de Francesc Abos i videomapping d’Aleix Viadé. També es presentarà la GIOrquestra amb Francesc Prat i Elena Tarrats amb obres de Bach, Glass i l’orquestració de Beiro sobre cançons de The Beatles i l’estrena d’unes cançons de Lucas Peire sobre temes de David Bowie. Palau Fronteres també presentarà per primera vegada un musical en versió de concert: Sweneey Tood de Sondheim, dirigit per Andreu Gallén i amb els actors i cantants Miquel Fernández i Anna Moliner i el Cor Jove de l’Orfeó Català. Completaran la programació Juan de la Rubia i Eugènia Balcells amb un joc d’improvisació de música i videoart dels propis artistes.

El cicle La Casa dels Cants, protagonitzat per les formacions corals del Palau i per cors convidats, constarà de 16 concerts i s’inaugurarà amb The sacred veil d’Eric Whitacre en un concert amb el Cor de Cambra del Palau dirigit pel mateix compositor. Cal destacar-hi la participació de John Adams, que dirigirà els cors en un concert en què s’interpretarà obra seva, i el concert de cloenda del cicle, que comptarà amb Ola Gjeilo acompanyant al piano els cors amb peces pròpies.

I com és habitual, durant la temporada també es col·laborarà amb l’Orquestra Simfònica del Vallès gràcies al cicle Simfònics al Palau, que ofereix un total de 19 concerts, i es presentaran els cicles ECHO Rising Stars i El Primer Palau, dedicats als joves talents; i Nadal al Palau. Un total de 137 concerts, als quals cal sumar els 159 concerts educatius, entre Cicles Familiars al Palau i Escoles al Palau.

Els Entangled Others són els artistes digitals convidats. Aquest duo format per l’argentina Sofia Crespo i el noruec Feileacan McCormick són els artífexs de la imatge de la temporada que homenatja Domènech i Montaner, creada amb intel·ligència artificial a partir d’imatges de la natura i dels elements ornamentals del Palau.

Laia Llobera serà la poeta convidada i participarà en activitats de l’Hivernacle com a recitadora dels seus propis poemes i també reivindicant la poesia catalana del Modernisme. A més, també inspirarà una obra nova de la compositora Mariona Vila, que estrenarà el Cor de Noies de l’Orfeó Català, i escriurà altres obres a proposta del Palau.

Completa l’estol d’artistes convidats Eugènia Balcells, pionera del videoart, que manifesta en les seves obres l’interès per l’esser humà, l’univers i la matèria i l’energia que donen forma al món. Aquesta nova temporada, al Palau se n’oferiran dues mostres a la Sala Lluís Millet: Homenatge als elements i Freqüències, per les quals Balcells va ser guardonada amb el Premi Nacional d’Arts Visuals 2010 de la Generalitat de Catalunya. 


Revista Musical Catalana

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet