ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Neix laCultivadora amb Auditori, Palau, Liceu formant-hi part

13/6/2023 |

 

L'Auditori, el Gran Teatre del Liceu, el Mercat de les Flors, el Palau de la Música Catalana, el Teatre Lliure i el Teatre Nacional de Catalunya han impulsat el projecte laCultivadora, per a crear més ponts de connexió entre la comunitat educativa i les arts escèniques i musicals. La iniciativa, que compta amb el finançament del Departament de Cultura de la Generalitat, neix amb una doble missió: garantir i fomentar el poder transformador de l'art a l'educació, i promoure i impulsar propostes artístiques amb una mirada educativa.

Amb laCultivadora, els sis equipaments nacionals d'arts escèniques i musicals volen oferir a la comunitat educativa una marca referent en les arts en viu. Entre els objectius de la iniciativa, hi ha el de garantir i promoure l’accés de la comunitat educativa a les programacions dels equipaments, i el d'oferir formacions i recursos als docents.

D'altra banda, laCultivadora també vol generar un espai on els professionals de les arts puguin reflexionar sobre la mirada educativa en les seves propostes artístiques. A més, el projecte serveix per crear sinergies entre els equipaments per potenciar l’impacte a la comunitat educativa, i oferir propostes creades conjuntament, com les formacions a docents i els itineraris educatius.

Una plataforma que centralitza l'oferta i facilita la reserva

El projecte inclou la creació de lacultivadora.cat, una plataforma web que centralitza l'oferta educativa dels sis equipaments implicats. La web agilitza i facilita el procés de reserva i pagament als centres escolars. Per exemple, permet la cerca d'activitats per equipaments, àmbit, nivell educatiu, tipologia, data o paraula clau. I els resultats es poden filtrar segons el preu, la franja horària, l'idioma, la durada o l'accessibilitat.

La iniciativa també preveu la creació d'itineraris temàtics a partir de les programacions de L'Auditori, el Liceu, el Mercat de les Flors, el Palau, el Lliure i el TNC. Es posaran en relació les activitats dels diferents equipaments i es dissenyaran itineraris ad hoc amb un fil conductor. L’objectiu és traçar recorreguts compartits, adaptats als diferents nivells educatius, a partir de les programacions i propostes formatives dels diferents equipaments.

A més, la plataforma web vol ser també una àgora de reflexió entorn la necessitat de fomentar el vincle i la simbiosi entre el món de les arts en viu i l’educació, amb articles, conferències, referències d’autors destacats i altres materials teòrics.

Jornades formatives per a docents

Un altre dels eixos centrals de la iniciativa són les formacions per a docents, un col·lectiu que juga un rol primordial per fer possible una transformació de l’educació a través de les arts en viu. Es tracta de sessions exclusives amb experts, creadors i artistes de primer nivell per experimentar el poder de les arts i proporcionar recursos útils per aplicar a l’aula.

La primera jornada formativa, a la que es van inscriure 300 persones en 72 hores i hi van participar 107 docents, es va fer al novembre de 2022 al Mercat de les Flors i al Teatre Lliure de Montjuïc, i va comptar amb artistes i experts com ara Aimar Pérez Galí, Santi Serratosa, Pablo Messiez, Clàudia Barberà, Oriol Sauleda, Núria Martínez-Vernis i Begoña Román. La segona edició ha tingut lloc aquest mateix dissabte a L'Auditori i al TNC, amb 190 persones inscrites i 130 docents participants. A més de presentar la plataforma digital lacultivadora.cat, els artistes Constanza Brnčić, Magda Puig Torres i Paulo Lameiro han ofert formació en dansa, teatre i música.

Més de 300 activitats i 200.000 assistents

El projecte engegat posa de relleu la tasca feta pels serveis educatius dels equipaments durant els darrers anys i que treballen per integrar l'àmbit educatiu com un eix important de la programació pròpia i acostar la cultura als centres escolars. En aquest sentit, durant la temporada 2022/23 els sis equipaments van oferir fins a 329 activitats educatives, entre espectacles, tallers, visites o altres. Un total de 212.244 persones van assistir a aquestes activitats. 


Catclàssics

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet