ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Punt final al 9è Curs Internacional de Composició Barcelona Modern

19/6/2023 |

 

El Curs Internacional de Composició Barcelona Modern viu la darrera trobada de la seva 9a edició els dies 21, 22 i 23 de juny. Durant tres intensos dies de treball i de celebració, 17 compositors d'arreu del món, tutelats per Martin Matalon (Argentina/França) i Yann Robin (França), viuran l'estrena absoluta de les obres que han preparat durant el curs. És en aquest moment culminant del projecte que l'ensemble resident, el Barcelona Modern Ensemble, així com l’Ensemble Multilatérale, s'encarregaran de donar vida a les obres dels participants.

Com a activitats obertes al públic, dijous 22 de juny el Barcelona Modern Ensemble, sota la direcció de Xavier Pagès-Corella, estrenarà les composicions dels alumnes pensades per a música acústica. Serà a les set del vespre a la Sala de Cambra de la Fundació Conservatori Liceu. L'endemà, divendres 23 de juny a les 19h, la formació convidada, l'Ensemble Multilatérale, es posarà al capdavant de les composicions de música mixta dels alumnes a la sala de concerts de la Fundació Phonos al Campus del Poblenou de la Universitat Pompeu Fabra.

D'aquesta forma, es farà realitat l’objectiu del curs de permetre que els participants seleccionats puguin desenvolupar el seu projecte de composició́ supervisat pels compositors convidats i entrar en contacte amb els músics dels ensembles.

Les primeres trobades van ser els dies 11, 12 i 13 del passat mes de gener, unes jornades en què els alumnes van posar en marxa el seu projecte de composició a desenvolupar al llarg del Curs. Robin, Matalon i els alumnes van realitzar durant aquells dies una presentació de la seva música. Alhora, el prestigiós creador de música experimental Ángel Faraldo va dur a terme un workshop de música mixta per preparar les obres amb música electrònica. Unes activitats que es van portar a cap a les instal·lacions del Conservatori del Liceu, a l’Institut Français de Barcelona i en línia en format híbrid. Aquestes primeres jornades també van servir per presentar els 3 compositors seleccionats per fer un Panell de Lectura de les obres en les trobades següents.

Durant les jornades del 29 al 31 de març, es van celebrar classes magistrals individuals i col·lectives, conferències, tallers instrumentals a càrrec dels músics dels ensembles residents, assajos oberts i concerts. És en aquestes jornades primaverenques que els alumnes es van trobar per primer cop amb les dues formacions encarregades de donar vida a les obres dels participants en el mes de juny.

El compositor Yann Robin destaca que l'ha sorprès "la gran diversitat de provinença geogràfica" dels alumnes així com la diversitat estètica en l'estil compositiu dels participants.

Curs Internacional de Composició Barcelona Modern

Fa una dècada, el compositor Demian Luna, director artístic i pedagògic del projecte va impulsar el naixement d'un curs que buscava que joves compositors poguessin desenvolupar una idea compositiva que culminés en una obra estrenada en concert obert al públic. La proposta oferia el tutelatge d'un compositor convidat d'àmplia i sòlida experiència i renom internacional, i mitjançant la interrelació amb els músics del Barcelona Modern Ensemble, altres ensembles i solistes de prestigi convidats per a cada edició.

Després de nou edicions, el Curs Internacional de Composició Barcelona Modern ha esdevingut un projecte d'alt interès i importància per a la cultura i la creació de música culta actual, i pioner a Barcelona. El curs és ja un referent a nivell mundial pel que fa a cursos d'alta especialització en composició, i consolida Barcelona com a punt de trobada on joves compositors de diferents parts del món s'ajunten a intercanviar la seva experiència creativa, les seves preocupacions estètiques i la seva realitat compositiva. A més, intenta ser un espai obert que aglutini, convidi i promogui la participació dels organismes i actors principals de la música contemporània de Catalunya, del territori espanyol i d’Europa, establint llaços i col·laboracions amb les institucions musicals més importants del país: Institut Français Barcelona, la Fundació Phonos-Universitat Pompeu Fabra, L'Auditori de Barcelona i la Fundació Joan Miró. 


Catclàssics

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet