ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Una nit de ‘wagnerisme' al Palau

11/7/2023 |

 

https://www.elpuntavui.cat/cultura/article/19-cultura/2311045-una-nit-de-wagnerisme-al-palau.html

Wag­ne­risme és el títol del lli­bre amb què Alex Ross va res­se­guir la influència de Wag­ner en la lite­ra­tura, les arts, el cinema, el món intel·lec­tual i la política. I Wag­ne­risme és també el títol del con­cert que, dijous, fruit d’haver “devo­rat” tots dos l’assaig, Josep Pons (direc­tor de l’Orques­tra Simfònica del Gran Tea­tre del Liceu) i Joan Oller (direc­tor del Palau de la Música) han impul­sat al Palau en el marc del Fes­ti­val Grec. “No és només un con­cert amb música de Wag­ner, sinó sobre la influència del wag­ne­risme”, espe­ci­fi­cava Oller en una pre­sen­tació, dijous pas­sat, de la pro­posta durant la qual va adme­tre, però, que la influència del com­po­si­tor, en camps també com els del paci­fisme, l’eco­lo­gisme o l’anti­ca­pi­ta­lisme, és “impos­si­ble de res­se­guir”. “Wag­ner és un per­so­natge fas­ci­nant que no deixa ningú indi­fe­rent”, afe­gia Pons, obli­gat a fer una “poda” i con­cen­trar tot l’uni­vers del músic en un con­cert divi­dit en dues parts de 75 minuts.

Amb Mic­hael Volle de baríton i l’actor Pere Arqui­llué lle­gint frag­ments del lli­bre de Ross, publi­cat l’any 2021, el pro­grama s’estruc­tu­rarà en set parts, amb la Marxa fúnebre de Sig­frid d’El cap­ves­pre dels déus com a ober­tura i capítols dedi­cats a “la hit­le­rit­zació de Wag­ner”, “Wag­ner a Mont­ser­rat, el Liceu i el Palau de la Música” i al “Wag­ner cine­ma­togràfic”. “Hau­ria escrit Wag­ner música per a pel·lícules, si hagués vis­cut més anys?”, es pre­gun­tava Oller. “N’hau­ria vol­gut escriure els guions, també!”, hi afe­gia Pons. El pre­ludi de Par­si­fal i la Caval­cada de les Valquíries són altres de les com­po­si­ci­ons de Ric­hard Wag­ner (1813-1883) que se sen­ti­ran en el con­cert, inclòs en la pro­gra­mació del Fes­ti­val Grec per la seva volun­tat, deia Oller, d’atreure “un públic encu­ri­o­sit per la figura de Wag­ner”, a més d’un públic ober­ta­ment “wag­nerià”.

Tot i que s’han fet con­certs ins­pi­rats en novel·les, ni a Joan Oller ni a Josep Pons els consta que en cap esce­nari s’hagi rea­lit­zat un con­cert ins­pi­rat, com serà el cas de Wag­ne­risme, en un lli­bre d’assaig. 

G. VIDAL
El Punt/Avui

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet