ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Estrena al Grec de 'Prisoner of the State', de David Lang

17/7/2023 |

 

El proper dissabte 22 de juliol, el Teatre Grec acollirà en el marc del Grec Festival de Barcelona l'estrena estatal de Prisoner of the State, una òpera de nova creació del reputat compositor novaiorquès David Lang, encarregada i coproduïda amb motiu de l'any Beethoven per L'Auditori de Barcelona i sis institucions internacionals de renom: el Barbican Center (Londres), el De Doelen Concert Hall (Rotterdam), la Filharmònica de Nova York, l'Orquestra Simfònica de Bochum, el Concertgebouw de Bruges i l'Òpera de Malmö.

La peça és un relectura contemporània i política de l'òpera Fidelio de Ludwig van Beethoven, en la qual retrobem temes universals del seu univers com l'amor, l'abús de poder o la supressió dels drets individuals. Lang recupera el tema central de l'òpera original i es demana si l'amor més sincer pot triomfar i assegurar la llibertat d'un home, com bé ocorre a la peça de Beethoven. A Prisoner of the State, però, Lang posa en dubte l'idealisme romàntic davant els costums polítics del segle XXI i la posada en escena d'Elkhanah Pulitzer, directora escènica, deixa entreveure que el Fidelio de Lang té lloc en un món menys indulgent i més familiar que el de Beethoven. Lang, autor del llibret per a aquesta versió de la narració, no va utilitzar ni una nota de la música de l'òpera original.

Els encarregats de donar vida a aquesta producció són l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) sota la batuta del seu director titular Ludovic Morlot; els solistes Claron McFadden, Davóne Tines, Alan Oke i Jarrett Ott, que interpreten els personatges de la trama, i el cor d’homes del Cor Jove de l’Orfeó Català i del Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana, en el paper de presos i guàrdies.

Prisoner of the State es va estrenar el 2019 al Lincoln Center de Nova York per la Filharmònica de Nova York i al Regne Unit el 2020 amb la BBC Symphony. Ajornada posteriorment la seva gira per la pandèmia, l'òpera finalment arriba a Barcelona, que reafirma la seva reputació com a centre destacat de la cocreació internacional. Un projecte amb el qual L'Auditori i l'OBC mantenen el seu compromís amb la música contemporània i enforteixen també la seva posició com a pilar essencial de la cultura catalana al món.
Sobre David Lang

David Lang (1957) és professor de composició musical a la Yale School of Music i artista resident a l'Institut d'Estudis Avançats de Princeton. És cofundador i codirector artístic del llegendari col·lectiu de música de Nova York Bang On A Can, creat el 1987. Lang està profundament versat en la tradició clàssica i alhora, compromès amb la música que es resisteix a la categorització, motiu pel qual cerca noves formes. És un dels compositors més interpretats de Nord Amèrica i el seu catàleg és extens i inclou obres d'òpera, per a orquestra i peces de cambra amb solistes. Amb l'obra coral The Little Match Girl Passion,va guanyar el Premi Pulitzer de Música 2008 i el Grammy 2010 a la millor interpretació de conjunt petit per Paul Hillier i Theatre of Voices. També ha estat nominat als premis Oscar i als Globus d'Or de 2016 pel tema musical Simple Song #3 de pel·lícula Youth. 


Catclàssics

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet