ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Mariona Camats i Eudald Buch interpretaran Brahms, Bach i Garreta al Petit Palau

15/9/2023 |

 

Dimarts que ve, 19 de setembre (Petit Palau, 19.30 h), el duo format per la violoncel·lista Mariona Camats (Premi de la Crítica d’El Primer Palau 2020) i el pianista Eudald Buch (Premi El Primer Palau 2021) inauguraran el cicle Petit Palau Cambra d’aquesta temporada 2023-24. El dos músics, que pertanyen a la generació més jove del panorama musical del nostre país, uniran el seu talent per acostar-se als universos de J. S. Bach, amb la Sonata per a viola de gamba núm. 3, en Sol menor, BWV 1029, i Brahms, amb la Sonata per a violoncel i piano núm.2, en Fa major, op. 99. I també a una de les grans personalitats del patrimoni musical català com és el compositor de Sant Feliu de Guíxols Juli Garreta, amb la seva Sonata per a violoncel i piano.

El concert començarà amb Bach, amb el coral Nun komm, der Heiden Heiland, BWV 659, en un arranjament per a violoncel, al que seguirà la Sonata per a viola de gamba núm. 3, obres que “ens acostaran a dues mostres de la saviesa bachiana dels seus darrers anys” i “en una versió moderna per a violoncel i piano”, segons el què explica el musicòleg i assagista Oriol Pérez Treviño al programa de mà del concert. Seguirà la Sonata per a violoncel i piano núm.2 de Brahms, publicada el 1887, “la intensitat i expressivitat” de la qual “ressonen d’allò més en l’obra de Garreta”, del que s’interpretarà la Sonata per a violoncel i piano, tot tancant el programa. Garreta va dedicar l’obra a Pau Casals que la va estrenar amb Blai Net al Palau de la Música Catalana l’any 1923. “No podem obviar que Casals havia fet d’aquesta Sonata brahmsiana un dels seus cavalls de batalla i, per tant, va poder tenir la corresponent influència i recepció per part de Garreta, ni que sigui per un detall tan obvi com la mateixa elecció de la tonalitat de Fa major”, explica Pérez Treviño.

Mariona Camats (1997) va començar a tocar el violoncel sota el mestratge d’Anna Mora i de Lluís Claret. Posteriorment va estudiar al Leopold Mozart Zentrum de la Universitat d’Augsburg (Alemanya) amb el professor Julius Berger. Del 2019 al 2021 va ser artista resident a la Queen Elisabeth Music Chapel de Waterloo (Bèlgica), sota el mestratge de Gary Hoffman. Recentment, del 2021 al 2023, ha estudiat l’Artist Diploma a l’Academia Stauffer de Cremona (Itàlia) amb el mestre Antonio Meneses. Ha actuat per tot Europa i la Xina. El 2016 va obtenir la Beca Internacional Pau Casals de la Fundació Pau Casals, i el 2020 va rebre una beca d’estudis musicals de la Fundació Güell. També ha obtingut primers premis en l’àmbit nacional i internacional, com la Flame Competition de París (2012), on també va obtenir el Grand Prix, el Vic Cello Festival (2014) i el Johann Andreas Stein-Wettbewerb (2016). El 2020 va rebre el Premi de la Crítica d’El Primer Palau. Fins a l’any 2018 va tocar amb un violoncel fet per Marc Laberte (1921) que va pertànyer al mestre Pau Casals. Actualment toca amb un violoncel David Bagué (2019).

Eudald Buch (1997), format a l’Escolania de Montserrat i la Chetham’s School of Music (Manchester), es va graduar a l’ESMUC amb Vladislav Bronevetski i al Conservatori Txaikovski de Moscou amb Elisso Virsaladze, amb qui actualment amplia estudis a Fiesole (Florència). Ha participat als festivals de Buxton i Hellens (Anglaterra), The International Holland Music Sessions (Bergen, Holanda), Weltklassik (Alemanya), Schubertíada de Vilabertran i al Festival Chopin de Valldemossa, i ha tocat a les principals sales de Catalunya i l’Estat. Com a solista ha col·laborat amb l’Orquestra de Cambra de Vic, Chetham’s Symphony Orchestra i membres de l’OBC. Ha estat becat per la Fundació Victoria de los Ángeles i va obtenir el Premi El Primer Palau 2021.

 

El cicle Petit Palau Cambra d’aquesta temporada, dedicat principalment al patrimoni i el jove talent català, consta de 19 concerts. 


Catclàssics

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet