ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

La programació de L'Auditori s'estrena marcada pel lema 'Poder o Revolta' i pel 25è aniversari

18/9/2023 |

 

L'Auditori de Barcelona ja està a punt per iniciar la nova temporada 23-24 amb una programació que gira al voltant del relat artístic 'Poder o Revolta' i que a més, coincideix amb la celebració al mes de març del 25è aniversari de la institució. De setembre a desembre, L'Auditori posen a l'abast més d'una setantena d'activitats i concerts per a tot tipus de públic.

El proper 29 de setembre, l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), sota les ordres del seu director titular Ludovic Morlot, serà de nou l'encarregada d'obrir el nou curs musical amb un dels grans clàssics del simfonisme universal: l'Heroica de Ludwig van Beethoven. El concert inaugural comptarà amb la participació estrella de la violoncel·lista nord-americana Alisa Weilerstein i inclourà també les peces Un cant a Pau Casals, l’homenatge al recentment desaparegut Jordi Cervelló, i Fanfàrria de Joan Guinjoan, la mateixa obra amb què es va inaugurar la Sala Pau Casals de L'Auditori el 22 de març, ara fa 25 anys.

De fet, l'Heroica serà la primera obra d'un programa interpretat per l'OBC dedicat al gran simfonisme i per al qual ha convidat a alguns dels artistes més rellevants del circuit internacional actual. Així, durant la tardor podrem gaudir de: La consagració de la primavera de Stravinski (6 i 8/10), també amb la direcció del mestre Morlot i el pianista Francesco Piemontesi; Romeu i Julieta de Prokófiev (20 i 21/10), amb Anna Rakitina a la direcció i Sergei Dogadin al violí; La primera de Sibelius (28 i 29/10), dirigida per Nicholas Collon i Antoine Tamestit (viola); el concert per a violoncel de Dvorák (3/11), amb el director Jan Willem de Vriend i Narek Hakhnazaryan; La quarta de Beethoven (10 i 11/11) dirigida per Marta Gardolinska, que és la principal directora convidada de la temporada, i amb el pianista Kirill Gerstein; la Simfonia Manfred de Txaikovski (18 i 19/11), amb Jaume Santonja al capdavant i la participació del Keybart Ensemble; Till Eslenspiegel de Strauss (1 i 2/12), de nou amb el mestre Morlot i el flautista Lucas Debargue i, ja abans de les festes nadalenques, el concert per a violí de Saint-Saëns (16 i 17/12) amb la batuta de Juanjo Mena i el violó de James Ehnes.

La particularitat del programa d'enguany és que, amb motiu del 25è aniversari, tots els programes proposats pel Mestre Morlot inclouran obres d’autors de referència al nostre país com Baltasar Samper o Josep Soler.

La temporada seguirà amb la celebració de la integral de quartets de corda de Xostakóvitx a càrrec del Quartet Casals en 6 cites al llarg de la temporada i que s'inicia el proper 3/10.També a l'octubre encetarem la programació del cicle Sampler Sèries, dedicat a la música de nova creació, nodrint més que mai i com a novetat la seva col·laboració amb el Festival Mixtur, en què durant tres jornades (13-15/10) podrem escoltar clàssics del repertori com György Ligeti amb el Quartetto Maurice fins a estrenes de Joan Magrané, Ramon Humet i Hèctor Parra, amb artistes tan diversos com l’Ensemble O Vos Omnes, el contratenor Carlos Mena o l’actor Pere Arquillué.

El 20/10 serà el torn del cicle Sit Back que, amb el concert de Belda i Sanjosex, torna un any més amb el seu programa de música moderna. Durant la tardor, també tindrem l'oportunitat de veure Nico Roig (4/11), el músic i compositor alemany Nils Frahm (26/11) i l'artista d'electrònica francesa Colleen (14/12).

La Banda Municipal de Barcelona (BMB) s'estrenarà aquesta temporada a L'Auditori el 22/10 amb un concert inaugural de luxe dirigit pel seu titular José R. Pascual-Vilaplana i amb una de les figures internacionals més destacades del jazz llatí, Paquito D'Rivera. Una cita molt especial, a qui seguirà una posta clara per les grans obres mestres del repertori original per a banda simfònica. La soprano Pilar Jurado estrenarà a la direcció Fantasía lirica (29/10), el trompista Juan Manuel Gómez sota les ordres del mestre Pascual-Vilaplana interpretarà The Power of Rome de Percy Grainger (19/11) i el Calefax Reed Quintet tocarà la Simfonia del Senyor dels anells de Johan de Meij (3/12).

A més, el 9/11 la Banda oferirà el concert De la Scala a Lavapies amb la companyia teatral Els Pirates com a part del seu compromès projecte social. El 30/11, acull el quartet de metall TetraBrass Bcn Ensemble, en un concert de cambra amb obres de Salvador Brotons, Carles Lizondo o José Rafael Pascual Vilaplana.

El programa de cambra arriba amb novetats aquesta tardor. Així, presentem el nou cicle Intocables que convida solistes extraordinaris a tocar amb l’OBC. L'obrirà el pianista rus Denis Kozhukhin (24/10) i la formació austríaca Hagen Quartett (29/11). Igualment, L'Auditori ofereix la primera edició d'una marató de cambra titulada Revolucions (16/10), que posarà l'accent en el patrimoni i els músics locals, i comptarà amb artistes com Albert Cano Smit, Roger Padullés i Tomeu Moll, el Trio Fortuny, l’Azahar Ensemble i el pianista Javier Laso.

Pel que fa a la música antiga, destaquem la participació de la mezzosoprano Vivica Genaux el 26/10 en un concert dirigit per Dani Espasa de l’òpera de Handel Aci, Galatea e Polifemo i reprenem la residència de Jordi Savall amb el So Original, dedicat a Vivaldi (16/09).

El cicle Sessions, on el jazz és el gran protagonista, comptarà amb Bebel Giblerto en el seu primer concert (26/10) dins del marc del Festival de Jazz. Els altres encontres de tardor tindran com a convidats els artistes Omac i Anna Ferrer (11/09), Carles Benavent (12/12) i Marco Mezquida Trio (20/12). El 29/10 rebem els Gipsy concert dins del Festival Ciutat Flamenco.

El novembre començarà amb el nou cicle protagonitzat per l'OBC Tast d'orquestra, pensat per un públic no iniciat en la clàssica amb ganes de descobrir aquest univers. Es tracta de concerts breus d'obres emblemàtiques precedits d'una introducció a càrrec de la musicòloga Maria José Anglès. Debuta el 04/11 amb el concert per a violoncel d'Antonín Dvořák.

A finals de mes, L'Auditori també rebrà dues orquestres visitants d'alt nivell. D'una banda, el 20/11 ens visitarà l'Orquestra Nacional de Lió, dins de les celebracions del 40è aniversari d'Ibercamera i, d'altra banda, el 25/11, rebrà la visita del director Danielle Gatti al capdavant de la Mahler Chamber Orchestra en el que serà sens dubte un dels moments estel·lars d'aquesta tardor.

El darrer cicle en posar-se en marxa serà Escenes (25 i 26/11) amb l'espectacle a càrrec de la productora cultural La Sullivan Que no serveix de res tirar una sola pedra, una estrena que girarà entorn al lema de la temporada 'Poder o Revolta'.

D'entre els concerts i activitats familiars destaca l'estrena de Toy Box (25/11), de Beatriz Fernández i amb direcció escènica de Marta Pazos, creada a partir de músiques al voltant de l’icònic ballet de Debussy La boîte à joujoux.


Catclàssics

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet