ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

El violoncel·lista Roger Morelló Ros torna amb 'La veu de Casals'

18/9/2023 |

 

El violoncel·lista Roger Morelló Ros torna a Catalunya aquesta tardor per posar veu al mestre Pau Casals. Farà cinc concerts on interpretarà el programa La veu de Casals, que Morelló ha convertit en àlbum, i que ret homenatge a un dels seus referents. Començarà la gira el 23 de setembre a El Vendrell i l’endemà tocarà a Cambrils; el 17, 19 i el 22 d’octubre serà el torn de Tarragona, Barcelona i Riudoms, respectivament.

El concert d’obertura a El Vendrell, municipi natal del mestre, tindrà lloc a l’Auditori Pau Casals a les 20h i ha estat organitzat per la Fundació Pau Casals i l’Associació Pau Casals d’El Vendrell dins del ‘mes Casals’, que commemora el cinquantenari de la seva mort. A l’inici d’aquest concert, Òmnium Cultural llegirà un poema amb motiu del dia internacional de la pau. A més, el darrer concert, a Riudoms, coincideix amb l’aniversari de la mort del mestre.

El programa per a violoncel sol serà el de l’àlbum La veu de Casals (Ibs Classical, 2023), una selecció d’obres que volen ser un retrat dels gustos musicals i els autors més rellevants per al mestre. Entre elles es poden escoltar les emblemàtiques suites de Bach, alguns estudis per a violoncel que Casals desenterrà per a convertir-les en peces solístiques de concert o la Suite per a violoncel sol del seu deixeble Gaspar Cassadó. A més, també s’inclouen obres d’encàrrec dels compositors Elisenda Fábregas i Marc Migó, que homenatgen la seva figura i la seva terra.

La proposta artística també posa en relleu el vessant humanístic del personatge. «Casals va donar veu als nostres republicans exiliats en silenciar el seu violoncel enfront del feixisme, més enllà d’altres projectes que van fer la volta al món en la lluita contra la injustícia social. Per a mi ha estat sempre un gran referent des de petit i crec plenament i participo en tots els valors que ha transmès Casals», confessa Morelló.

En aquest programa Roger Morelló ha copsat la seva vessant musical més expressiva, innovadora i de recerca constant del so més sincer per al seu instrument. Un treball acurat i precís, al mateix temps que ple de vida i emoció, l’equilibri fràgil que Morelló broda en totes les seves interpretacions. I és que l’artista reusenc és un cellista compromès, expressiu i ple d’imaginació, amb una immensa capacitat de connexió amb els altres, que el converteix en un canal de comunicació que uneix creador, creació i públic. De fet, Morelló i Casals comparteixen la necessitat de comunicació amb el públic i amb el món a més d’una profunda voluntat en la fidelitat a l’autor i la música. 


Catclàssics

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet