ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

El Palau de la Música Catalana homenatja Alicia de Larrocha amb un concert únic

19/9/2023 |

 

Dilluns que ve, 25 de setembre (Sala de Concerts, 20 h), els pianistes Maria João Pires, Joaquín Achúcarro, Alba Ventura i Marta Zabaleta es reuniran per primera vegada en un escenari per homenatjar Alicia de Larrocha en un concert únic al Palau de la Música Catalana. L’esdeveniment, que serà presentat pel periodista Joan Vives, forma part dels actes commemoratius del centenari del naixement de la gran artista, una de les pianistes més importants el segle XX, referent de diverses generacions de pianistes i ambaixadora de la música espanyola a escala internacional. Cal destacar que la pianista, amb una trajectòria amb més de setanta anys als escenaris, va actuar la sala modernista en 94 ocasions, fent-ne el seu debut el 14 de desembre de 1930.

Per celebrar aquest centenari, el Palau ha reunit aquests quatre pianistes vinculats a la figura d’Alicia de Larrocha pel seu llarg mestratge i per la seva amistat incondicional. En el cas del mestratge, exercit a l’Acadèmia Marshall, hi participen dues pianistes destacades de la generació actual, Alba Ventura i Marta Zabaleta, que representen la continuïtat de l’escola pianística d’Alicia de Larrocha apresa de Frank Marshall i heretada d’Enric Granados. “I en el cas de Maria João Pires i de Joaquín Achúcarro, el vincle amb aquesta pianista genial va ser de profunda amistat, conreada al llarg de dècades i en trobades afectuoses en les gires de concerts pel món”, segons el què explica la periodista Mònica Pagès al programa de mà del concert.

Quant al repertori, el concert començarà amb la interpretació per part de Marta Zabaleta de dues peces compostes per la gran pianista: Dos pecados de juventud: “Burlesca” i “Ofrena”. A partir d’aquí el programa és una tria del repertori que va definir la personalitat musical d’Alicia de Larrocha, començant per Albéniz i Granados, amb les dues peces de la suite Iberia que interpretarà Marta Zabaleta, i amb “La maja y el ruiseñor” i “El pelele” que tocarà Alba Ventura, juntament amb la Sonata núm. 84 del Pare Soler. Juntes, les dues intèrprets oferiran la versió a quatre mans de l’“Intermezzo” de l’òpera Goyescas de Granados, l’interludi orquestral que aquest compositor català va compondre en una nit a Nova York, el 1916, per a un canvi d’escena i el manuscrit original del qual va caure inesperadament en mans d’Alicia de Larrocha en aquesta mateixa ciutat després d’un dels seus recitals al Carnegie Hall.

Ja a la segona part, Maria João Pires, autèntica llegenda del piano, interpretarà la Suite bergamasques de Claude Debussy, una de les obres mestres del piano impressionista francès. La vetllada es clourà amb el gran pianista basc Joaquín Achúcarro que invocarà la personalitat pianística d’Alicia de Larrocha amb diversos Preludis de Rakhmàninov i amb una selecció d’Estudis de Skriabin.

El Palau crea la Beca Alicia de Larrocha per a joves pianistes
En ocasió de la celebració del centenari, el Palau de la Música Catalana ha decidit crear la Beca Alicia de Larrocha per a joves talents del piano que, a partir de la temporada 2024-25, becarà joves pianistes per propiciar el seu debut al Palau de la Música Catalana dins el cicle Palau Piano. D’aquesta manera, el Palau de la Música Catalana vol contribuir a perllongar l’esperit pedagògic d’una pianista que va dedicar una faceta molt important de la seva trajectòria artística a l’ensenyament.

A més, cal destacar que el Palau dedica durant aquest any tots els concerts de piano a la memòria d’Alicia de Larrocha. La pianista que va morir el 25 de setembre de 2009, ara fa catorze anys, és una de les personalitats artístiques més importants de la història del Palau de la Música Catalana i del nostre país. 


Catclàssics

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet