ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

L'Auditori obre la temporada del 25è aniversari amb l'OBC interpretant l'"Heroica" de Beetoven

28/9/2023 |

 

L'Auditori de Barcelona ja està a punt per iniciar la nova temporada 23-24 que coincideix amb la celebració al mes de març del 25è aniversari de la institució. Amb una programació que gira al voltant del relat artístic 'Poder o Revolta', de setembre a desembre, L'Auditori posa a l'abast més d'una setantena d'activitats i concerts per a tot tipus de públic.

Concert inaugural

El 29 i 30/09 i l'1/10, l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), sota les ordres del seu director titular Ludovic Morlot, serà de nou l'encarregada d'obrir el curs musical amb un dels grans clàssics del simfonisme universal: l'Heroica de Ludwig van Beethoven. La Tercera simfonia del compositor alemany obre l'eix temàtic de la temporada, ja que va estripar en el seu moment la figura de Napoleó Bonaparte: la peça deixava de lloar l’individu que s’havia convertit en tirà i, lluny de les convencions del seu temps, esdevenia una autèntica revolta musical.

El concert inaugural inclourà també les peces Un cant a Pau Casals, homenatge al recentment desaparegut Jordi Cervelló, i la Fanfàrria de Joan Guinjoan, la mateixa obra amb què es va inaugurar la Sala Pau Casals de L'Auditori el 22/03, ara fa 25 anys. La nord-americana Alisa Weilerstein, una de les violoncel·listes més destacades dels nostres temps, s'hi sumarà interpretant la Simfonia concertant de Sergei Prokòfiev, composta originalment pel violoncel del llavors jove Mstislav Rostropóvitx.

De fet, l'Heroica serà la primera obra d'un programa interpretat per l'OBC i dedicat al gran simfonisme, per al qual ha convidat alguns dels artistes més rellevants del circuit internacional actual. Així, durant la tardor podrem gaudir de: La consagració de la primavera de Stravinski (6 i 8/10), també sota la direcció del mestre Morlot; Romeu i Julieta de Prokófiev (20 i 21/10), dirigida per Anna Rakitina; La primera de Sibelius (28 i 29/10), dirigida per Nicholas Collon; el concert per a violoncel de Dvorák (3/11), amb el director Jan Willem de Vriend; La quarta de Beethoven (10 i 11/11) amb Marta Gardolinska, l'actual principal directora convidada de la temporada; la Simfonia Manfred de Txaikovski (18 i 19/11), amb Jaume Santonja al capdavant; Till Eslenspiegel de Strauss (1 i 2/12), de nou amb el mestre Morlot i, ja abans de les festes nadalenques, el concert per a violí de Saint-Saëns (16 i 17/12) dirigida per la batuta de Juanjo Mena. Grans solistes com Francesco Piemontesi, Antoine Tamestit, Lucas Debargue, Sergei Dogadin i James Ehnes, entre d'altres, tocaran amb l'OBC aquesta temporada.

La particularitat del programa d'enguany és que, amb motiu del 25è aniversari, tots els programes proposats pel Mestre Morlot inclouran obres d’autors de referència al nostre país com, per exemple, Baltasar Samper o Josep Soler, les obres dels quals podrem escoltar aquesta tardor.

El gran simfonisme no s'acaba aquí, perquè la tardor també arriba farcida de grans orquestres internacionals que visitaran L'Auditori, com la Mahler Chamber Orchestra, dirigida pel gran mestre Daniele Gatti (25/11) i l'Orquestra nacional de Lió dirigida per Nikolaj Szeps-Znaider (20/11).

La temporada seguirà amb una cita històrica a la ciutat, la celebració de la integral de quartets de corda de Xostakóvitx a càrrec del Quartet Casals en 6 cites al llarg de la temporada i que s'inicia el proper 3/10.També a l'octubre encetarem la programació del cicle Sampler Sèries, dedicat a la música de nova creació, nodrint més que mai i com a novetat la seva col·laboració amb el Festival Mixtur, en què durant tres jornades (del 13 al 15/10) podrem escoltar clàssics del repertori com György Ligeti amb el Quartetto Maurice fins a estrenes de Joan Magrané, Ramon Humet i Hèctor Parra, amb artistes tan diversos com l’Ensemble O Vos Omnes, el contratenor Carlos Mena o l’actor Pere Arquillué.

El 20/10 serà el torn del cicle Sit Back que, amb el concert de Belda i Sanjosex, torna un any més amb el seu programa de música moderna. Durant la tardor, també tindrem l'oportunitat de veure Nico Roig (4/11), el músic i compositor alemany Nils Frahm (26/11) i l'artista d'electrònica francesa Colleen (14/12).

La Banda Municipal de Barcelona

La BMB s'estrenarà aquesta temporada a L'Auditori el 22/10 amb un concert inaugural de luxe dirigit pel seu titular José R. Pascual-Vilaplana i amb una de les figures internacionals més destacades del jazz llatí, Paquito D'Rivera. La soprano Pilar Jurado estrenarà a la direcció Fantasía lirica (29/10), el trompista Juan Manuel Gómez sota les ordres del mestre Pascual-Vilaplana interpretarà The Power of Rome de Percy Grainger (19/11) i el Calefax Reed Quintet tocarà la Simfonia del Senyor dels anells de Johan de Meij (3/12).

A més, el 9/11 la Banda oferirà el concert De la Scala a Lavapies amb la companyia teatral Els Pirates com a part del seu compromès projecte social en el cicle La Banda ens Apropa. El 21/12, acull el quartet de metall TetraBrass Bcn Ensemble, en un concert de cambra amb obres de Salvador Brotons o José R. Pascual-Vilaplana 


Catclàssics

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet