ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

El Cuarteto Casals interpreta la integral de Xostakóvitx a l'Auditori

29/9/2023 |

 

L'Auditori vol fer justícia a la rellevància història d'aquesta temporada en què celebra el seu 25è aniversari i ho fa, entre d'altres, programant l'ambiciosa integral de quartets de corda de Dmitri Xostakóvitx, a càrrec del Quartet Casals, una de les formacions amb més reconeixement internacional de casa nostra.

Així, el proper dimarts 3 d'octubre, el Quartet Casals interpretarà a la Sala 2 de L'Auditori els primers tres quartets de la integral i el dimecres 4, els dos següents, en una proposta imperdible que es desenvoluparà al llarg de la temporada en quatre cites més.

Al llarg de la seva vida, Xostakóvitx (1906-1975) va escriure quinze quartets de corda. El primer (1938) va ser gestat un any abans de l’esclat de la Segona Guerra Mundial i el darrer (1974), un any abans de morir. Les quinze obres –revelen el cantó més íntim i personal del compositor rus del període soviètic, amb tota la càrrega de patiment existencial i amb el terror davant del poder de l’aparell estatal que tantes vegades va reprovar públicament l’obra d’un dels compositors més brillants i coherents del segle XX. Emmarcat en el relat artístic "Poder o Revolta" de la temporada, l’instint de revolta del músic es revela al llarg i ample de la seva producció de cambra, desafiant les directrius del règim totalitari soviètic.

A més, la integral consolida al seu compositor com un geni situat entre la tradició clàssica i romàntica, al mateix temps que fa de pont cap a les músiques dels nostres temps. De fet, els primers quartets guarden una estructura més clàssica, mentre que els darrers quatre sóm molt transgressors, amb un últim gran repte (el quartet núm. 15) que ratlla el que entenem per "música contemporània" avui en dia.

La integral de Xostakóvitx és, a més, una de les cinc integrals més completes del repertori per a quartet de corda, juntament amb les de Mozart, Schubert, Beethoven i Bartók -si no tenim en compte la de Haydn, pare d'aquest gènere, tan extensa que fa difícil programar-ne la seva totalitat-. En paraules del mateix Quartet Casals, el que destaca de la de Xostakóvitx és que "deixa molt d'espai entre les intervencions dels instruments i les aparicions puntuals de llargs solos, que confereixen un toc molt concertant a les peces".

Les properes cites de la integral a L'Auditori se celebraran a l'hivern i a la primavera. Així, el 30 i 31 de gener, la formació catalana abordarà els quartets núm. 6, 7 i 8, i el 9 i el 10 respectivament; mentre que serà el 14 i 15 de maig, quan oferirà els cinc darrers.  


Catclàssics

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet