ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Torna al Liceu la producció de 'Carmen' de Calixto Bieito

22/12/2023 |

 

Estrenada a París el 1875, Carmen va ser rebuda amb fredor. Georges Bizet morirà tres mesos més tard sense sospitar que la seva partitura es convertiria en una de les més estimades del món. Un any després era un èxit incontenible, gràcies a la potència del seu drama i a la varietat de la seva partitura.

Presentada per primera vegada a Peralada el 1999, la ‘Carmen’ de Bieito és una proposta del Liceu convertida en gran èxit internacional. L’acció de l’òpera es trasllada a finals de la dècada de 1970, en una Ceuta perillosa en la qual es reuneixen diversos dels tòpics i les icones estètiques de l’Espanya de la Transició.

El model literari de l’òpera, una novel·la de Prosper Mérimée amb el mateix nom, mostra Carmen com una persona moralment depravada que explota sense escrúpols els homes per als seus propis fins.

La Carmen de Bizet —gràcies al llibret d’Henri Melhiac i Ludovic Halévy— s’allunyava de la de Mérimée en dibuixar una dona que defensava la seva independència i portava la seva llibertat fins a les últimes conseqüències, tot acceptant la mort abans que la submissió.

La mort de Carmen, per tant, es presenta com un acte injust, arbitrari, innecessari, cosa que permet una lectura contemporània en clau de denúncia de la violència de gènere com una xacra social injustificable.

El Mestre Josep Pons dirigeix el Cor i l’Orquestra Simfònica del Liceu i un excels conjunt de cantants entre els quals hi destaquen

Clémentine Margaine i Varduhi Abrahamyan en els rols de Carmen i Michael Spyres i Leonardo Capalbo encarnant a Don José.

El dia 3 de gener, Carmen tindrà una sessió exclusiva LiceUnder35. 


Catclàssics

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet