ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

La sudcoreana Eun Sun Kim dirigeix la Setena Simfonia de Beethoven amb l'OBC a L'Auditori

8/4/2024 |

 

El divendres 12 i el dissabte 13 d’abril, l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) operarà sota la batuta de la directora Eun Sun Kim. La sudcoreana presentarà un concert que reuneix dues obres mestres radicalment diferents escrites per dos dels compositors més importants de la història.
Per una banda, l’òpera Erwartung (L’espera) del mestre austríac Arnold Schönberg. En ella, el compositor s’allunya una mica del Romanticisme per endinsar-se en una nova sonoritat: l’atonalitat. Escrita el 1909, per a orquestra i sopranos, narra l’angoixant espera que pateix la la protagonista, interpretada per la soprano nord-americana Tamara Wilson, fins retrobar-se amb el seu amant.

D’altra banda, la Setena Simfonia de Ludwig van Beethoven, una de les peces del compositor amb contingut polític on donava resposta a la tirania de Napoleó. L'obra es va estrenar el desembre de 1813, només dos mesos després de que les tropes aliades de Rússia, Àustria i Suècia haguessin guanyat la Batalla de Leipzieg, la derrota més important patida per l’exèrcit napoleònic, i la de Hanau, que culminà amb una victòria decisiva per a la Sisena Coalició. L’audiència d’aquell primer concert, dirigit pel propi Beethoven, va entendre la Sèptima Simfonia com la representació musical d’aquelles victòries. Els dies de l’emperador francès estaven comptats i l'exuberància musical de la peça semblava saber-ho. El concert va estar dirigit pel propi compositor i els beneficis van anar destinats als soldats ferits durant l’enfrontament de Hanau.

Banda Municipal: L'Ocell de foc d'Stravinski 

Armando Merino, director d'excel·lència tècnica que destaca pel seu extens coneixement del repertori dels segles XX i XXI, dirigirà la Banda Municipal de Barcelona el diumenge 14 d’abril.

El repertori que presentaran està format per obres que giren al voltant de la temàtica del foc. Iniciaran el concert amb Of War and Peace, del compositor nord-americà Michael Daugherty, una peça que vol representar la tragèdia de la guerra i l’esperança de la pau amb dos moviments al·legòrics contraposats i interpretats sense pausa. El seguirà Poème du feu, de la compositora francesa Ida Gotkovsky, a la que la BMB fa un particular homenatge en el seu 90è aniversari. L’obra reflexiona sobre la relació de l’home amb el foc, element sagrat en moltes cultures i símbol de vida. La tercera serà Anemos C, l’obra cambrística d’un dels compositors espanyols més originals del segle XX, Francisco Guerrero Marín. Fascinat per les matemàtiques, va aplicar la combinatòria d'aquesta matèria a part de la seva creació musical. Tancarà el programa L’ocell de foc, el famós ballet del fins aleshores desconegut Igor Stravinski i que va representar l’inici de la seva imparable carrera. Amb una gran originalitat i vigor rítmic, reflecteix a la perfecció el context imaginari que representa aquest mite sorgit d’antigues llegendes russes.


Catclàssics

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet