ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Diàleg de suites a L'Auditori: Wagner i Parra en el penúltim concert de la temporada de l'OBC

7/5/2024 |

 

El divendres 10 de maig, l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya oferirà el penúltim programa de la temporada. Ludovic Morlot dirigirà un repertori obert amb l’estrena mundial, encàrrec de L’Auditori, de la suite de l’òpera Justice del barceloní Hèctor Parra, encarregada pel Grand Théâtre de Genève i estrenada allà mateix el gener passat. Interpretada per la soprano nord-americana Lauren Michelle, la suite, inclou una selecció de músiques d’aquesta òpera amb llibret del novel·lista congolès Fiston Mwanza Mujila a partir d’un guió original del dramaturg suís Milo Rau. Aquest explica la tragèdia de l’accident d’un camió cisterna ple d’àcid sulfúric, subcontractat per una multinacional suïssa, contra un autobús a la regió de Katanga de la República Democràtica del Congo.

La segona part del concert la protagonitzarà una altra suite, la de l’òpera El crepuscle dels déus, del compositor alemany Richard Wagner. Es tracta de la quarta i última “jornada” de la tetralogia de l’obra magna L’anell del nibelung, que tanca el relat de la lluita entre déus i humans per aconseguir l’anell que converteix en dominador del món qui el posseeix. Tot i ser considerada per molts com l’òpera èpica per excel·lència, Wagner no la va definir mai com una òpera, sinó com un drama musical. En ella hi podem trobar músiques tan impressionants com “Viatge de Siegfried pel Rin” o la colpidora “Marxa fúnebre”. La soprano encarregada de posar-hi veu serà Sinéad Campbell-Wallace, nominada a l’Olivier Award i una de les intèrprets més interessants del panorama operístic actual.

L'endemà, dissabte 11 de maig, tindrà lloc un Tast d’Orquestra, especialment pensat per introduir-se als concerts simfònics i on es podrà tornar a escoltar la suite de l’òpera El crepuscle dels déus, també amb la veu de la soprano Sinéad Campbell-Wallace. Abans de l’inici de l’obra hi haurà una introducció a càrrec de Jordi Oriol i la companyia Indi Gest que ajuda a contextualitzar-la en el seu moment històric i musical.

El dijous 9 de maig tindrà lloc un concert de La Banda ens Apropa, el cicle de "sessions relexades” matinals entre setmana especialment pensades per a persones i famílies que prefereixin una atmosfera més distesa, reduint així els nivells d’ansietat i convertint-ho en una millor experiència (gent gran, famílies amb infants, persones amb alzheimer, persones amb autisme, etc.). Es tracta d’una col·laboració entre Apropa Cultura i la Banda Municipal de Barcelona que es va iniciar la temporada 18/19.

Durant aquest temps, la Banda ha presentat diversos programes populars que tenen com a fil conductor l’òpera, grans clàssics de la cançó i música de pel·lícules.

El pròxim dijous es podrà gaudir d’un repertori inspirats en els dibuixos animats on s’hi podrà trobar des d’un recull de les més famoses melodies de les pel·lícules de Disney a un viatge per sèries mítiques de dibuixos animats, com l’Inspector Gadget, Els Picapedra o Tom i Jerry, passant per tota mena de sons de joguines en acció com ninots i titelles, cases de nines, trens i soldadets de plom.

Al llarg de la seva vida, Dmitri Xostakóvitx (1906-1975) va escriure quinze quartets de corda. El primer (1938) va ser gestat un any abans de l’esclat de la Segona Guerra Mundial i el darrer (1974), un any abans de morir. Les quinze obres revelen la cara més íntima i personal del compositor del període soviètic, amb tota la càrrega de patiment existencial i amb el terror davant del poder de l’aparell estatal que tantes vegades va reprovar públicament l’obra d’un dels compositors més brillants i coherents del segle XX. L’instint de revolta del músic es revela al llarg i ample de la seva producció de cambra, desafiant les directrius del règim totalitari soviètic.

Aquesta temporada, el Quartet Casals ha abordat una integral que tancarà el dimarts 14 de maig, amb la interpretació dels quartets 11, 12 i 13 , i el dimecres 15, amb la dels quartets 14 i 15. Una empresa ambiciosa que el Quartet Casals ha desenvolupat amb excel·lència, rigor i èxit de públic i crítica.  


Catclàssics

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet