ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

La tercera edició del TOCA'M de Tortosa, el consolida com el referent dels festivals de piano

27/5/2024 |

 

Per a tercer any consecutiu, i durant tot el cap de setmana, Tortosa, la capital del Baix Ebre, ha acollit el Festival de piano TOCA’M, consolidant-lo com a referent dels festivals de piano de Catalunya tant artísticament com per part del públic. Al llarg de tres dies, el festival codirigit per Maria Lombarte i Manel Miró i coorganitzat per l’Ajuntament de Tortosa, ha mostrat l’esplendor d’un instrument que pot anar des de les bandes sonores de pel·lícules, la música clàssica o contemporània, el jazz o el pop.

La cloenda del festival per part de Lluís Gavaldà & Joan Pau-Chaves, amb Sona la cançó, ha estat un excel·lent colofó amb un gran concert i una plaça de la Catedral plena a vessar.

Des de divendres, el públic ha pogut gaudir de la música de piano a l’aire lliure i amb una posada en escena molt cuidada en diversos edificis patrimonials i escenaris naturals de la ciutat. Fent gaudir o descobrir d’espais poc coneguts com per exemple han estat els dos concerts als terrats oferts divendres a la Casa Bau, seu del Col·legi d’Arquitectes de Tortosa o ahir dissabte a la Casa Brunet, seu de la Cambra de Comerç de Tortosa.

Gairebé una vintena d’actuacions d’artistes consagrats del panorama musical actual com Helena Ressurreiçao, Emma Stratton, Lucia Fumero i Rita Payés, Yukiko Akagi, Marta Cascales, entre d’altres als que s’hi han sumat interpretacions d’estudiants del Conservatori del Liceu i de l’ESMUC i vianants amateurs, tots ells amb l’objectiu de visibilitzar el piano. A més, com en altres edicions, s’ha combinat aquest instrument amb altres disciplines artístiques com la dansa o la pintura.

Un altre aspecte que cal destacar i que els directors sempre volen remarcar amb gran interès, són les Activitats Artístiques que confirmen que és un festival pensat per a la gent i perquè en sigui el veritable protagonista. Activitats de caràcter social on els protagonistes són a sectors vulnerables, així com per promoure la interculturalitat, la cohesió social i l’acció comunitària. L’èxit d’aquestes activitats ha estat rotund amb un alt índex de satisfacció dels participants.

El vessant pedagògic també ha tingut una presència destacada amb diverses accions destinades al col·lectiu escolar com les maquetes confeccionades pels alumnes o els tallers o petites intervencions protagonitzades per estudiants.

Maria Lombarte i Manel Miró expliquen que estem molt contents amb aquesta nova edició que considerem com la de consolidació del Festival. És un festival pensat perquè gaudeixi la gent i que tothom trobi el seu espai o el seu concert tant sigui de clàssica, de jazz, de swing, de pop o de flamenc. En aquest festival tothom s’hi ha de sentir representat, és un festival per al poble.

A més, estem contents perquè hem vist un augment de públic que no és de Tortosa i ens agrada molt que vinguin a gaudir del TOCA’M i a descobrir uns espais patrimonials de relleu.

Finalment, volem agrair a l’Ajuntament de Tortosa, als patrocinadors i col·laboradors i sobretot a tots l’equip de voluntaris que ens ajuden a fer realitat aquest somni.


Catclàssics

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet