ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

L'Auditori, el Gran Teatre del Liceu i el Palau de la Música Catalana oferiran els concerts populars

28/6/2024 |

 

L’Auditori, el Gran Teatre del Liceu i el Palau de la Música Catalana oferiran els concerts populars de Clàssica a la Platja els dies 11 i 12 de juliol, a les 21 h, a la platja de Sant Sebastià de Barcelona

 

Els propers dies 11 i 12 de juliol, a les 21 h, la platja de Sant Sebastià de Barcelona s’omplirà de música clàssica amb una nova edició de Clàssica a la Platja, el programa de concerts gratuïts oberts a tota la ciutadania que organitzen L’Auditori, el Gran Teatre del Liceu i el Palau de la Música Catalana sota el paraigua de Barcelona Obertura. Aquesta iniciativa, en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona, serà un dels plats forts de la Regata Cultural, el programa d’activitats que impulsa el mateix Ajuntament per acompanyar l’arribada de la Copa Amèrica de vela, que tindrà lloc a partir del 22 d’agost a la capital catalana. Clàssica a la Platja ha volgut fer aquest any una nova passa d’accessibilitat per a tothom. Així, durant els concerts es farà una prova pilot per transformar l’experiència del públic sord o amb algun tipus de discapacitat auditiva per mitjà d’una quinzena de motxilles immersives. A més, als dos concerts programats a la platja, s’hi han sumat tres concerts que cors de l’Orfeó Català i del Palau han ofert a entitats de la ciutat per dur la música a aquells col·lectius que, per les seves circumstàncies de salut o edat, no poden assistir als concerts de la platja. Clàssica a la Platja, que rep el suport de la Fundació ”la Caixa” com a soci estratègic, porta la música clàssica dels equipaments referents de la ciutat més enllà de les sales respectives per acostar-la a una audiència diversa i plural i així promoure-la entre tota la ciutadania.

Els concerts, oberts a tothom, ocuparan la sorra de la platja de Sant Sebastià, amb un escenari de 20 m d’ample per 22 m de profunditat i cobert amb una cúpula tipus òrbit. L’espai previst té capacitat per acollir unes 30.000 persones i l’accés es podrà fer a través de 3 entrades: una per la plaça del Mar, una altra entre el Club Natació Atlètic-Barceloneta i el Club Natació Barcelona (CNB) i, la tercera, pel lateral del CNB a l’alçada de l’escenari.

El muntatge incorpora dues pantalles al costat de l’escenari de 8 x 4,5 m; dues més de 6 x 3,5 m al mig de la platja, i una cinquena de 10 x 5,5 m a la plaça del Mar, perquè la gent més allunyada també pugui gaudir del concert a través de la realització en directe de Betevé. En aquesta realització, des de Betevé s’ha previst una unitat mòbil que controlarà 6 càmeres: una muntada sobre una grua, dues a la boca de l’escenari per donar primers plànols dels músics, una altra dins l’escenari per oferir un plànol a prop del director, i dues més muntades a la taula tècnica, per oferir plànols generals. Així mateix, per garantir que el so arriba bé al llarg del més de mig quilòmetre de longitud de platja, s’ha muntat un dispositiu d’àudio especial basat en 2 Delays Mono al passeig i un Delay Stereo a la plaça del Mar.

Tots dos concerts seran retransmesos en directe per Betevé i Catalunya Música i en podran gaudir tant la gent que s'estigui a la platja a través de la realització a les pantalles, com els espectadors que siguin a casa a través del canal de Betevé i l'emissora de Catalunya Música. Per poder garantir la retransmissió, en el cas del Liceu, el proper 8 de juliol està previst que el Patronat aprovi l’acord dels drets audiovisuals de Cor i Orquestra per fer-ne possible la difusió audiovisual. A més, el concert del dia 11 es podrà veure a través de CaixaForum+, la plataforma digital pionera dedicada íntegrament a la divulgació de la cultura i la ciència.

Per poder garantir la retransmissió, en el cas del Liceu, el proper 8 de juliol està previst que el Patronat aprovi l’acord dels drets audiovisuals de Cor i Orquestra per fer-ne possible la difusió audiovisual. A més, el concert del dia 11 es podrà veure a través de CaixaForum+, la plataforma digital pionera dedicada íntegrament a la divulgació de la cultura i la ciència.

Concert de l’11 de juliol: OBC, Orfeó Català i Ludovic Morlot

Així, l’11 de juliol, a les 21 h, l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), sota la batuta del seu director titular, Ludovic Morlot, i l’Orfeó Català, acompanyats de grans veus catalanes, com són la soprano Serena Sáenz i el baríton Josep-Ramon Olivé, i veus internacionals tan reconegudes com la mezzosoprano Rinat Shaham i el tenor Freddie De Tommaso interpretaran un programa que suposarà una oda als himnes de grans esdeveniments esportius i que inclourà també obres consagrades del repertori més clàssic. Obrirà la vetllada l’Olympic fanfare de John Williams, seguida de l’Himne de la coronació núm. 1, HWV 258 de Georg Friedrich Händel, “O fortuna!” i “Fortune plango vulnera” de l’obra Carmina Burana de Carl Orff i Javelin de Michael Torke. Amb un repertori més clàssic, el concert seguirà amb “Coral”, el quart moviment de la coneguda Simfonia núm. 9 de Ludwig van Beethoven, “È strano… Ah! Fors’è lui” de La traviata de Giuseppe Verdi i “Nessun dorma!” de Turandot de Giacomo Puccini. El concert finalitzarà amb Barcelona, obra que Freddie Mercury va compondre per a Montserrat Caballé i els Jocs Olímpics del 1992 i a la qual posarà veu Arnau Tordera.

Concert del 12 de juliol: Cor i Orquestra Simfònica del Liceu, Cor Infantil de l’Orfeó Català i Gustavo Dudamel
L’endemà, 12 de juliol, a les 21 h, serà el torn del Cor i l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu acompanyats pel Cor Infantil de l’Orfeó Català, sota la batuta de Gustavo Dudamel. Hi participaran també dos solistes de renom internacional, com són la violinista María Dueñas i el violoncel·lista Pablo Ferrández. El públic podrà gaudir d’un repertori pensat per a tots els públics, amb una selecció de les composicions més emblemàtiques de John Williams, que inclou peces dels films Superman, Jurassic Park, E.T., Star Wars, Harry Potter, A la recerca de l’arca perduda, La llista de Schindler i moltes d’altres. Aquest esdeveniment promet ser una experiència inoblidable, gràcies a la brillantor i la màgia de la música cinematogràfica de Williams sota la batuta d’un dels directors més carismàtics del panorama musical actual.

Els concerts s’ofereixen en el marc de Barcelona Obertura, una iniciativa fruit de la unió de les tres cases de música clàssica més importants de la ciutat; L’Auditori, el Gran Teatre del Liceu i el Palau de la Música Catalana, i té l’objectiu de promoure internacionalment la ciutat de Barcelona a través de la música clàssica i el compromís per fer-la arribar a tothom. Clàssica a la Platja és una mostra més que les tres institucions culturals musicals de la ciutat treballen unides en la difusió, el gaudi, el coneixement i el valor de la marca Barcelona, i així promouen la imatge d’una ciutat icònica, festiva, alegre, familiar i oberta al mar, amb la platja com un espai més per gaudir de la música clàssica.

Una edició de Clàssica a la Platja més inclusiva

El públic assistent amb mobilitat reduïda i/o amb necessitats especials podrà gaudir dels concerts des d’un espai reservat o zona accessible que es troba al passeig del Mare Nostrum, 15, davant de l’edifici Desigual. Enguany, aquesta zona accessible s’ha multiplicat per 4 (16 x 4 m), ubicada en l’espai més òptim de tot el concert, i és la zona més indicada per a qualsevol persona amb necessitats especials.

A més, el públic amb sordesa i discapacitat auditiva podrà provar, a través del Sistema Immersive Live, una quinzena de motxilles vibratòries i bucles d’inducció individual. Aquest servei comptarà amb un professional que té com a segona llengua l’LSC (la llengua de signes catalana).

Les motxilles vibratòries amb un sistema de greus tàctic són dispositius que es col·loquen al pit o a l’esquena i converteixen les freqüències del so en vibracions. Permeten connectar un bucle magnètic individual i estan pensades per a persones sordes o amb discapacitat auditiva.

Aquesta iniciativa se suma als tres concerts que des del Palau de la Música Catalana s’han organitzat a dues residències i a l’Hospital del Mar, entitats de la ciutat on s’ha facilitat la música a persones que per la seva circumstància de salut no es poden acostar físicament als concerts de la platja. Aquesta actuació, que ja es va oferir l’any passat, va tenir lloc el 5 de juny, quan el Cor Petits de l’Orfeó Català va cantar a la Residència Fort Pienc, mentre que el Cor Mitjans de l’Orfeó Català cantava a la Residència de la Gent Gran de Gràcia. En tots dos casos es va oferir un concert taller basat en exercicis rítmics i melòdics que animaven els assistents a participar-hi. Per la seva part, el 12 de juny el Cor de Cambra del Palau va actuar a l’Hospital del Mar davant d’un centenar persones, entre pacients i els seus familiars, així com professionals del centre, i els van oferir el programa Un cant a la natura, una reflexió sobre el nostre entorn, amb cançons de grans compositors, com ara Monterverdi, Toldrà, Brahms o Mendelssohn, entre d’altres.

En un altre ordre, actualment també hi ha obert un sorteig, disponible fins al 7 de juliol, de 8 places per veure el concert des de l’escenari. Les persones interessades poden participar-hi a través de la pàgina web de Barcelona Obertura.

Clàssica a la Platja compta, també, amb la col·laboració de Casa Seat-Cupra i Hutchison Ports Best com a Partners del projecte. Així mateix Alma Hotels, Estrella, Coca-Cola, Eurostars, Singularis i Sumarroca s’han implicat en aquest projecte col·lectiu i de ciutat.

Podeu descarregar-vos aquí una imatge de la roda de premsa i la foto de família (d’esquerra a dreta Joan Oller, director general del Palau de la Música Catalana; Joan Ramon Fuertes, director general adjunt de la Fundació ”la Caixa”; Xavier Marcé, regidor de Cultura i d’Indústries Creatives de l’Ajuntament de Barcelona; Valentí Oviedo, director general del Gran Teatre del Liceu i Robert Brufau, director general de L’Auditori). © Gran Teatre del Liceu

Podeu veure aquí la informació del concert del dia 11 i aquí la del concert del dia 12.

Podeu consultar aquí el mapa d’accessos als concerts dels dies 11 i 12 de juliol. 


Catclàssics

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet