ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Ola Gjeilo debuta al Palau de la Música Catalana

4/7/2024 |

 

El compositor i pianista noruec Ola Gjeilo debutarà aquesta setmana a Catalunya al Palau de la Música Catalana, del qual és compositor convidat la temporada 2023-24. Ho farà amb dos concerts, els propers dies 5 (Petit Palau, 20 h) i 7 (Sala de Concerts, 12 h) de juliol. Tots dos concerts s’inscriuen en la programació del GREC 2024, el festival d’estiu de la ciutat de Barcelona.

Nascut a Skien (Noruega, 1978), Ola Gjeilo és un dels compositors més interpretats del món coral actualment. Es va iniciar en la formació musical al seu país abans de traslladar-se als Estats Units, on es va establir primer a Nova York i posteriorment a Califòrnia, on resideix actualment. Caracteritzat per un estil contemporani que fusiona elements clàssics i populars i que sovint es descriu com a cinematogràfic, ha guanyat reconeixement internacional per les seves obres que combinen riques harmonies i textures evocadores.

En la seva primera actuació, aquest divendres, 5 de juliol, oferirà un recital de piano titulat Nit i albada, en què presentarà la seva faceta més íntima i sincera partint de les composicions recollides als seus dos últims discs de piano, Night (2020) i Dawn (2022), per portar-les més enllà. “Les improvisacions que s’anuncien precediran les peces, però de vegades també les truncaran o les allargaran; fins i tot les defensarà com a miniatures independents. D’aquesta manera, i com si l’observéssim des del pany de la porta, l’acompanyarem en un exercici que coneix de ben a prop, la improvisació, que no és res més que l’acte de compondre en directe”, explica la periodista cultural i crític musical Alba Nogueras en el comentari del programa de mà. Aquest concert s’emmarca en el cicle Palau Fronteres del Palau, que té la voluntat d’oferir noves perspectives, un espai de contrast per a la música clàssica i contemporània.

Gjeilo tornarà a l’escenari modernista el diumenge, 7 de juliol, amb l’Orfeó Català, el Cor de Noies i el Cor Jove de l’Orfeó Català. També els acompanyaran el Quartet Atenea (Gil Sisquella i Oncins i Jaume Angelès Fité, violins; Bernat Santacana i Hervada, viola, i Iago Domínguez Eiras, violoncel), l’Orquestra de Cambra Terrassa 48, la guitarrista Emma Campàs i la soprano Anna Niebla, en una producció que ha tingut la col·laboració d’Els Pirates Teatre, amb dramatúrgia de Bernat Cot i l’actriu Laura Aubert Blanch. Sota la direcció de Pablo Larraz, Montserrat Meneses i Isabel Mantecón, oferiran un programa d’obres seleccionades d’Ola Gjeilo: Tundra, The lake isle, Ubi caritas, Serenity, Northern lights, The ground i Dreamweaver. Com explica Alba Nogueras al programa de mà: “Al concert d’avui us convidem a tancar els ulls i imaginar-vos una terra estèril, però de gran bellesa, i un cel immens on ballen núvols blancs; una cabana feta d’argila, un llac envoltat de roca i les etèries aurores boreals. Aquestes imatges són les que recull Ola Gjeilo a algunes de les seves obres per a cor” i afegeix: “Aquesta mirada interior ens obrirà, inevitablement, les portes d’una espiritualitat serena: bé sigui a cappella, bé sigui amb un acompanyament plàcid, el programa ens convida a trobar aquesta tranquil·litat que tant anhelem i ens cal”. Aquest concert forma part del cicle La Casa dels Cants. 


Catclàssics

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet