ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

L'Auditori acull la final del Concurs de Direcció de Cadaqués

29/7/2004 |

 

L'Orquestra de Cadaqués inaugura dissabte el festival empordanès amb un concert dirigit per Neville Marriner.

La murciana Virginia Martínez i l'holandès Hans Leenders es disputen avui el premi en una final oberta al públic.

L'Auditori de Barcelona acull aquest vespre (21.00 h) la final del Concurs Internacional de Direcció de Cadaqués, de caràcter biennal, que es disputaran els dos joves directors que han superat totes les proves eliminatòries.

Durant quatre dies, l'Orquestra de Cadaqués ha estat l'espàrring de 65 joves directors d'orquestra vinguts de 30 països diferents que, a l'auditori de La Mercè de Girona, han demostrat les seves habilitats a la batuta. Al final n'han quedat dos, la jove de 25 anys Virginia Martínez, nascuda a Múrcia i que ha estudiat a Viena i l'única de les cinc candidates femenines que ja va superar la primera eliminatòria, i l'holandès Hans Leenders, de 33 anys, percussionista i director assistent a la Filharmònica de Rotterdam. Els dos joves competiran avui davant del públic per aconseguir un premi cobejat, més enllà dels 6.000 euros en metàl·lic: dirigir vint-i-nou orquestres diferents durant tres anys. "Aquest premi dóna la possibilitat al guanyador de fer una gira important, un fet absolutament inaudit en cap altre concurs, i t'obre moltes portes", explica Llorenç Caballero, gerent de l'Orquestra de Cadaqués i director artístic del Concurs.

"El fet que el premi sigui tan bo fa que la gent que s'hi presenta vingui molt ben preparada", continua Caballero. Per confirmar-ho, el gerent esmenta els casos de Gianandrea Noseda, director titular de l'Orquestra de Cadaqués i també de la Filharmònica de la BBC, que va guanyar l'edició del 1994; Gloria Isabel Ramos, titular de l'Orquestra de Còrdova, que va guanyar el 1998; Alejandro Posadas, segon premi de la primera edició, el 1992, i ara titular de la formació de Castella i Lleó; i Vasily Petrenko, guanyador de l'última edició, ara també titular del Teatre Zazerkalye de Sant Petersburg.

Els dos concursants dirigiran la mateixa obra, Movimiento, un tema especialment encarregat per a l'ocasió al compositor Jesús Torres. Hans Leenders obrirà la nit i després de l'obra encàrrec dirigirà les tres primeres cançons de L'infantament meravellós de Scharazada, de Gerhard, amb la soprano Lynda Lee, i l'obertura núm. 3 de Leonora de Beethoven. Virginia Martínez farà la segona part amb Jesús Torres altre cop, les tres últimes cançons de Gerhard i l'obertura d'El somni d'una nit d'estiu de Mendelssohn.

El Concurs, de caràcter biennal, ha anat creixent amb els anys fins al punt que en aquesta setena edició s'hi van presentar més de 210 sol·licituds. Això va fer que el jurat decidís admetre finalment 65 candidats, vint-i-cinc més que en edicions anteriors, en què havien estat 40.

Tornada a Cadaqués
D'altra banda, l'Orquestra de Cadaqués torna al Festival que la va concebre després que la temporada passada en va ser absent per desacord amb l'alcalde de la vila empordanesa. "Amb el nou alcalde sembla que les coses tornen a lloc i seguirem tocant a Cadaqués, com és lògic", assegura Caballero.

Així, en l'edició d'enguany del Festival, l'Orquestra recupera els seus dos concerts habituals. El primer, dissabte a la nit, el dirigirà Neville Marriner, que el 1981 va fundar aquesta orquestra, amb un programa que inclou la Simfonia núm. 15 de Mozart, sis cançons de L'infantament meravellós de Scharazada, de Gerhard, amb la soprano Lynda Lee, i la Simfonia núm. 6 de Beethoven. Els solistes de l'orquestra oferiran un segon concert, dilluns, de caràcter familiar (11.00 h).

Presència a Girona
Paral·lelament, l'Orquestra de Cadaqués ha iniciat una fructífera col·laboració amb l'Ajuntament de Girona, que se suma a la residència que ja tenen a Saragossa. "Estem incrementant la nostra presència a Girona, a l'espera que s'inauguri el nou Auditori, de 1.500 localitats, que serà un important complement cultural per a la ciutat", explica Caballero. De moment, però, a més de realitzar concerts a la capital de l'Onyar, els solistes de l'orquestra han iniciat una tasca pedagògica que ha donat l'Orquestra Atenea com a fruit, una formació de joves gironins.

Marta Porter
Avui

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet