ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

El festival Barcelona Obertura Ciutat de Clàssica acollirà més de 500 artistes internacionals

5/3/2025 |

 

Aquest matí s'ha presentat la sisena edició del festival Ciutat de Clàssica, que se celebrarà del 19 de març a l'11 d'abril. A l’acte han intervingut Xavier Marcé, Regidor de Cultura i Indústries Creatives; Ramon Agenjo, president de Barcelona Obertura; Joan Oller, director general del Palau de la Música Catalana; Valentí Oviedo, director general Gran Teatre del Liceu; Víctor Garcia de Gomar, director artístic Gran Teatre del Liceu; Robert Brufau, director de L'Auditori; Víctor Medem, director artístic de Ciutat de Clàssica; i Mateu Hernández, director general de Turisme de Barcelona.

Aquest any el festival, que se celebra amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona a través de la Regidoria de Cultura i Indústries Creatives, comptarà amb un total de 23 concerts gratuïts i 18 de pagament, en una aposta per apropar i difondre la música clàssica a tots els públics. El festival Ciutat de Clàssica compta també amb la col·laboració d’Ibercamera, Franz Schubert Filharmonia i el Conservatori del Liceu, i amb l'entrada de Turisme de Barcelona com a òrgan coordinador del projectem per reforçar els objectius fundacionals de Barcelona Obertura de posicionar Barcelona com a ciutat de cultura i música.

D'aquesta manera, Barcelona es torna a convertir en la capital de la música clàssica i la lírica amb una nova edició de Ciutat de Clàssica, un festival que uneix història, cultura i música als espais més icònics de la ciutat. Aquest festival de primavera, que forma part de Barcelona Obertura, proposa una manera diferent de gaudir de la vibrant escena musical de la ciutat.

Un total de 500 músics, els millors artistes internacionals i talents locals, i més de 40 concerts en 26 escenaris diferents configuren la programació de Ciutat de Clàssica 2025. Entre ells, hi trobem els principals temples de la música clàssica de la ciutat: el Gran Teatre del Liceu, el Palau de la Música i L’Auditori, que oferiran 18 concerts i òperes d'artistes de renom internacional.

El Gran Teatre del Liceu presenta Lohengrin de Wagner, amb Katharina Wagner els dies 17,19, 21, 24, 27 i 30 de març. La besneta de Richard Wagner i actual directora del Festival de Bayreuth debuta a Barcelona com a directora d’escena amb una nova producció del Teatre. Amb aquesta òpera simbòlica —també la primera del compositor alemany que es va estrenar a Barcelona l’any 1882—, Katharina Wagner revela una posada en escena atmosfèrica, amb un estimulant estil visual, una aguda visió dramàtica i un concepte dramatúrgic sorprenent. El mestre Josep Pons dirigeix un excel·lent repartiment que inclou: Klaus Florian Vogt, un dels tenors més aclamats del món com a especialista en el repertori wagnerià, Elisabeth Teige, autèntica reina del Festival de i Iréne Theorin, considerada una de les grans sopranos dramàtiques del moment. El dia 6 d’abril, el Liceu es vesteix de gala per rebre Nadine Sierra i Pretty Yende, dues de les veus més exquisides del panorama actual. En el moment àlgid de les seves carreres, s’uneixen en un recital inoblidable amb un programa que inclou una seqüència d’intervencions en un arc que va des del belcanto de Rossini, Donizetti i Bellini fins al Romanticisme de Verdi.

Per la seva banda, el Palau de la Música Catalana ofereix un total de 8 propostes artístiques molt diverses. El director Teodor Currentzis i l’orquestra musicAeterna (23 de març) porten la Novena Simfonia de Bruckner en el bicentenari del naixement del compositor austríac. L’endemà (24 de març), el reputat director Ton Koopman es posarà al capdavant de la Franz Schubert Filharmonia amb un programa de Bach i Mozart que comptarà amb la participació de la violinista Alexandra Somm. Visitarà també el Palau la pianista russa Yulianna Avdeeva (27 de març) que interpretarà preludis i fugues de Xostakóvitx, de qui enguany es commemora el cinquantenari de la mort. Un altre concert destacat a l’escenari modernista serà el de l’Orquestra Da Camera amb el guitarrista Miloš Karadaglić (31 de març), amb programa de Schubert, Boccherini i VivaldiDe nou amb guitarra, en aquest cas, amb el guitarrista Pablo Sainz-Villegas, acompanyat per la soprano Serena Sáenz (3 d’abril), arribarà el moment de la lírica amb repertori de Bellini, Mozart, Granados i García Lorca. També de lírica però amb un programa de lieder de Strauss i Mahler, el Palau acollirà en concert la soprano Diana Damrau amb el tenor Jonas Kaufmann acompanyats al piano per Helmut Deutsch (8 d’abril). En la programació del Palau, destaquen també dues Passions de Bach: la Passió segons sant Mateu amb la RIAS Kammerchor de Berlin i l’Akademie für Alte Musik Berlin amb direcció de Justin Doyle (9 d’abril) i la Passió segons sant Joan amb la formació Vox Luminis amb la Freiburger Barockorchester amb direcció de Lionel Meunier. (11 d’abril)

Durant el festival, L’Auditori acull vuit concerts excepcionals, el tret de sortida dels quals serà el Concert per a violí de Txaikosvky, interpretat per l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) amb el solista Marc Bouchnov i dirigit per Juanjo Mena (23 de març). També amb l’OBC, se celebraran els concerts dedicats a: la Segona simfonia de Mahler, amb Teodor Currentzis a la direcció i les formacions MusicAeterna i el Cor d’Ibercambra (24 de març); La Mer de Debussy, amb Ludovic Morlot a la batuta i Sílvia Pérez Cruz com a veu solista de l’estrena absoluta Domini màgic, de Feliu Gasull (28 i 29 de març) i Quadres d’una exposició de Mússorgski, amb la violinista Carolin Widmann i el mestre Morlot de nou (4 d’abril). Amb la Banda Municipal de Barcelona (BMB), l’altra formació de la casa, es podrà assistir al concert dirigit per Salvador Brotons amb repertori íntegrament català (6 d’abril). Igualment, L’Auditori oferirà tres propostes més amb formacions i solistes d’alt nivell. Rebrà l’orquestra barroca Vespres d’Arnadí amb un concert dedicat a Carles Baguer (1 d’abril), als reputats solistes Janine Jansen, violí, i Denis Kozhukhin, piano (8 d’abril) i a l’Orquesta Nacional de España (ONE) sota la direcció de David Afkham (11 d’abril).

Música a tots els districtes de la ciutat
A més, en aquesta edició, la música torna a traspassar el pati de butaques i arriba a tots els racons de la ciutat. Paral·lelament, la iniciativa proposa 23 concerts que arribaran als 10 districtes de Barcelona, en un seguit d’edificis històrics i emblemàtics de la ciutat, juntament amb museus i altres equipaments municipals, que es converteixen en escenaris per a joves talents locals. En aquests 23 concerts, hi participaran 200 músics com: els cantants Cecilia Rodríguez, Lluís Calvet i Michèle Bréant, els pianistes Llum Colomer, Ot Ortega, Saskia Giorgini, el Quartet Vivancos, el Cor de cambra Noctes, els violinistes Patricia Cordero, Bernat Prat, Andrea Garcia i Andrea Santiago, així com formacions corals vinculades a l’Orfeó Català, i conjunts orquestrals vinculats a l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu, la Banda Municipal de Barcelona, el Conservatori del Liceu i l’Orquestra Simfònica de Barcelona.

Espais com l’Antiga Fabrica Estrella Damm, Casa Batlló, Museu Nacional d'Art de Catalunya, CASA SEAT, Biblioteca Gabriel García Márquez, Fundació Miró, el Museu Picasso Mirador torre Glòries, Palau Güell, la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona, la Xarxa de Centres Cívics de l'Ajuntament de Barcelona repeteixen la col·laboració amb el festival, que enguany incorpora vuit nous escenaris: la Torre Collserola, la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona, el Refugi 307, la Casa de l’Aigua de Trinitat Nova, la Parròquia del Crist Redemptor, el Dipòsit del Rei Martí, el Monestir de Pedralbes i la Biblioteca Jaume Fuster.

Sobre el festival Ciutat de Clàssica
Descobrir Barcelona amb una altra mirada i apropar la música clàssica a tothom, són els objectius dels concerts gratuïts de Ciutat de Clàssica, que presenta 4 línies artístiques que defineixen la programació d’enguany:

Luciano Berio & Maurice Ravel 150 & Erik Satie
Celebrem tres dels més grans compositors del segle XX. Al 2025, se celebra el centenari del naixement de Luciano Berio, una figura cabdal de la avantguarda musical i pioner de la música electrònica. Celebrem també el 150è aniversari del naixement de Maurice Ravel, innovador de la paleta de colors orquestrals i audaç revisor del llenguatge musical. I recordarem el centenari de la mort d’Erik Satie, figura inclassificable, precursor del minimalisme i impressionisme musical.

Sis sextets
La formació de sextet de corda va ser cultivada per grans compositors. Presentem sis sextets poc interpretats de figures tan rellevants com Txaikovski, Rimsky-Korsakov, Dvorák, Borodin i altres menys conegudes, com Schulhoff o Bridge. Una ocasió per descobrir autèntiques obres mestres de la música de cambra.

Made in Barcelona: Da Camera
L’Associació Musical Da Camera va ser fundada al 1913. Representa el bo i millor de la tradició filharmònica, civil i privada de Barcelona. L’entitat, coneguda per articular programacions innovadores, exigents i variades, va portar compositors de la talla de Ravel, Schönberg i Prokofiev a involucrar-se a la vida musical de la ciutat. Durant les seves temporades de concerts al Palau de la Música, van desfilar els millors intèrprets de l‘època com ara Fritz Kreisler, Pau Casals, Artur Rubinstein i Elisabeth Schumann, alhora que apostaven pels músics i formacions de cambra estables catalans. En sis concerts reproduirem programes històrics programats per Da Camera, que va haver de posar fi a les seves activitats de manera abrupta i tràgica el 1936 amb l’inici de la Guerra Civil.

Visionaris
En el corpus de l’obra de tots els grans compositors apareixen peces particularment rellevants en les quals el creador s’ha atrevit a donar un pas més enllà, atret per un esperit pioner i buscant superar les convencions. Seleccionem algunes obres d’aquest tipus, avui dia poc interpretades en concert, com les Harmonies poétiques et réligieuses de Franz Liszt, els Estudis de Frederic Chopin o la Missa Maris Stella de Tomás Luís de Victoria per poder (re)descobrir-les. 


Catclàssics

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet