7/5/2025 |
René Jacobs torna al Palau de la Música Catalana amb ‘Tamerlano’ de Händel al capdavant de la Freiburger Barockorchester
El dimecres 14 de maig (Sala de Concerts, 19 h), el cicle Palau Òpera convida al director flamenc René Jacobs, que torna al Palau de la Música Catalana per dirigir la Freiburger Barockorchester i oferir, en versió de concert, l’òpera barroca Tamerlano de Georg Friedrich Händel. Amb més de 260 enregistraments i una exhaustiva carrera com a cantant, director d’orquestra, acadèmic i professor, René Jacobs ha assolit una posició eminent en el camp de la música vocal barroca i clàssica. La Freiburger Barockorchester va actuar al Palau l’11 d’abril passat i va interpretar la Passió segons sant Joan de Bach al costat del cor Vox Luminis, sota la direcció de Lionel Meunier, corresponent al cicle Palau Bach; una actuació amb gran èxit de públic i crítica. Jacobs va dirigir per darrera vegada a l’escenari modernista el 24 d’abril de 2017, també amb la Freiburger Barockorchester, amb la qual van oferir en versió de concert Così fan tutte de Mozart, una producció en què va participar també el Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana i que formava part d’una gira que el va dur a Colònia, Seül i Xangai.
Fruit d’un dels períodes creatius més fèrtils de Händel, el compositor va escriure Tamerlano en només vint dies durant l’estiu del 1724, any en què també van veure la llum dues òperes seves més de gran significació, Giulio Cesare i Rodelinda. Aquest dramma per musica en tres actes va ser estrenat al King’s Theatre de Londres el 1724. “Tamerlano és una de les obres més singulars de Georg Friedrich Händel. La caracterització psicològica i sentimental dels protagonistes, el pathos musical que recorre els pentagrames i els accents tràgics amb els quals el compositor insuflà de vida els textos, fan que Tamerlano sigui un dels títols més excepcionals de la història operística”, explica la musicòloga, crític musical i professora d’història de la música i història de l’òpera Verònica Maynés al programa de mà del concert. Amb llibret de Nicola Francesco Haym, el qual va fer una adaptació dels llibrets d’Agostino Piovene i de Nicolas Pradon, l’acció es basa en una interpretació lliure de la història real de la derrota i captura del sultà turc Baiazet a mans del guerrer mongol Tamerlà, després de la batalla d’Ankara el 1402; al palau de Tamerlà hi ha presoners Bajazet i la seva filla Asteria. “Una de les virtuts excepcionals de Tamerlano és la descripció musical de la psicologia dels personatges”, diu Verònica Maynés. Els rols de Tamerlano seran interpretats per un conjunt de veus solistes encapçalades pel contratenor Paul-Antoine Bénos-Djian (Tamerlano), considerat un dels joves talents vocals més emocionants del nostre temps, i el tenor Thomas Walker (Bajazet), la soprano Katharina Ruckgaber (Asteria), el contratenor Alex Chance (Andronico), la contralt Helena Rasker (Irene) i el baix Matthias Winckhler (Leone).
Catclàssics