15/7/2025 |
La gira internacional d'enguany de l'Orquesta Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) reprèn aquest divendres 18 de juliol amb un concert molt especial al Concertgebouw d'Amsterdam, una de les principals sales de concerts europees. Dirigits pel seu titular Ludovic Morlot, la formació hi presentarà un repertori dedicat majoritàriament a Maurice Ravel, de qui engany se celebra el 150è aniversari de la seu naixement, i amb un solista de luxe: el violinista francès Renaud Capuçon, responsable d'interpretacions antològiques, com la protagonitzada amb el seu germà en motiu de la reobertura de Nôtre-Dame de Paris el passat mes de desembre.
L'OBC hi desembarca durant el cicle de concerts d'estiu VriendenLoterij amb un programa que vol celebrar la creativitat de Ravel des de diferents vessants, com és el format de cambra, amb la versió per a orquestra de la seva Sonata per a violí n. 2 realitzada per Yan Maresz, o amb la popular Tzigane, una composició endimoniada en què el violí desplega maniobres circenses tot invocant la tradició hongaresa. Totes dues peces comptaran amb l'esperada intepretació solista de Capuçon.
El concert culminarà amb la versió orquestral dels Quadres d’una exposició de Modest Mussorgsky realitzada per Ravel. Un passeig de la mà de la imaginació sonora, que recorre paisatges mai del tot ficticis, representats en l’àmbit limítrof entre la vigília i el somni, en què l’activitat mental i el món oníric es confonen. L'aportació catalana al programa arriba amb la inclusió com a peça d'obertura de la Simfonia efímera José Río-Pareja, estrenada el passat mes de desembre a L'Auditori per encàrrec de l'equipament en tant que compositor convidat de la temporada 24-25, que clou precisament amb aquest concert.
El Concertgebouw d'Amsterdam, inaugurat el 1888, és un edifici emblemàtic de la ciutat conegut per la seva excel·lència acústica i pel prestigi dels artistes que hi són convidats a tocar. Es tracta de la tercera vegada que l’OBC visitarà aquesta sala, on va debutar l’estiu de 2002 durant la gira de comiat del llavors director titular Lawrence Foster. Hi va tornar ara fa 7 anys, el 2018, dins la progrmació d'estiu de la sala amb el pianista Haanes Minnaar i sota la batuta de Jan Willem de Vriend. La invitació a tocar-hi engany no fa més que confirmar la bona forma i el grau d'excelència assolit per la formació dirigida per Morlot.
El programa d'internacinalització de l'OBC clourà aquest any amb una macrogira a Alemanya al novembre sota la direcció de Morlot, que inclourà el debut de la formació a la Liederhalle (Beethovensaal) de Stuttgart i a la Tonhalle de Düsseldorf amb la violisita Bomsori, així com el retorn per segon any consecutiu al Elbphilarmonie d’Hamburg amb la soprano catalana Núria Rial.
Aquesta gira és possible gràcies al finançament del Ministeri de Cultura, en el marc de la Capitalitat Cultural de Barcelona impulsada pel Ministeri de Cultura i l’Ajuntament de Barcelona i el suport de l’Institut Ramon Llull.
Catclàssics