Renée Fleming lloa la veu de Victòria dels Àngels
12/10/2004 |
La soprano nord-americana actua dijous al Palau sota la batuta de López Cobos.
La soprano nord-americana Renée Fleming recala aquest dijous, per tercera vegada en la seva carrera, al Palau de la Música, on oferirà un recital que inclou clàssics com Händel, Massenet, Korngold o Strauss fins als més moderns, com André Previn o el popular George Gershwin i el seu conegut Summertime, de l'òpera Porgy and Bess. Fleming, que debuta avui a Madrid amb aquest mateix repertori, va elogiar ahir Victòria dels Àngels, "la meva veu favorita", va dir.
La crítica la qualifica de diva cordial perquè té les característiques que adornen les estrelles del bel canto però és més assequible amb el públic del que és habitual entre els seus col.legues. Renée Fleming va complir ahir amb aquesta imatge. Poc després d'aterrar a Madrid, va comparèixer davant els mitjans de comunicació al Teatro Real amb Jesús López Cobos, que dirigirà l'Orquesta Sinfónica de Madrid tant en aquest teatre com al Palau.
Es va mostrar relaxada i somrient, disposada a contestar a tot, sempre que tracti de música. "Les meves opinions polítiques són reservades", va respondre sobre si les seves preferències estaven amb Bush o amb Kerry. Tot i aquesta declaració de principis, Fleming no es va molestar davant l'interès dels periodistes per saber si hauria participat en una gira contra l'actual president nord-americà com l'organitzada per reconeguts artistes de rock. "Quan hi ha crisi, es busca la música clàssica", va dir recordant la seva actuació a la zona zero. I va seguir eludint amb gran elegància la qüestió de fons, la guerra de l'Iraq. "A Europa", va manifestar, "m'ha complagut veure que el públic no relaciona un artista amb el govern del seu país".
AGENDA PLENA
La soprano té l'agenda operística plena fins al 2010 pel seu contracte amb el Metropolitan de Nova York, fet que no fa fàcil poder veure-la a Espanya. Les seves actuacions a Europa es limiten als mesos d'estiu ja que durant l'any escolar els seus fills estan abans que res.
De la seva boca no surten més que lloances per a Montserrat Caballé i Victòria dels Àngels, de les quals reconeix la influència que han tingut en la seva carrera. "Victòria té un somriure en la veu", va indicar Fleming, que, entre bromes, va explicar que a les sopranos del seu país sempre els han vaticinat que es quedaran sense veu entre els 40 i els 45 anys, l'edat que té ara.
L'elecció de les peces per als seus recitals a Espanya intenten ser un mostrari "de tot el que faig", que és "una mica de tot perquè va més amb la meva veu". Al Palau interpretarà dos fragments de dues obres inèdites a Barcelona: La ciutat morta, de Korngold, i I want magic!, d'Un tramvia anomenat Desig, que el compositor André Previn va estrenar amb gran èxit fa uns mesos a San Francisco.
Al mateix temps es posa a la venda un disc amb les àries de Händel (Decca) que van ser l'eix de la formació acadèmica de Fleming. La soprano va quedar captivada "per l'expressió directa i poderosa" de la música d'aquest compositor, "un bàlsam per a la veu". Però abans que acabi aquest mes sortirà al carrer un disc de jazz "pur, no és una barreja" del qual la soprano assegura: "Ningú sabrà que sóc jo".
Mercedes Jansa
El Periódico