ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Montserrat Caballé estrena al Liceu la Cléopâtre de Massenet

13/10/2004 |

 

La soprano Montserrat Caballé estrena al Liceu l'òpera Cléopâtre, una obra pòstuma del compositor francès Jules Massenet (1842-1912). Per primer cop, Caballé cantarà una òpera al Liceu amb la seva filla, Montserrat Martí. Es podrà veure en dues úniques funcions els dies 13 i 16 d'octubre.

Serà el primer cop que Motserrat Caballé i la seva filla Montserrat Martí pugen juntes a l'escenari del Liceu per representar una òpera. "Em fa molta il·lusió", reconeix la primera. Mentre que Montserrat Martí confessa estar especialment emocionada pel repte: "El Liceu és un escenari al que jo anava de petita. Cantar una òpera aquí i amb la meva mare és ajuntar totes les emocions d'una vida".

Mare i filla ja van interpretar juntes els personatges de Cleopatra i Octavia, respectivament, a Roma l'any 2002, però des d'aleshores no l'havien tornat a representar.

L'òpera Cléopâtre, que arriba al Liceu en versió concert, es va estrenar a Montecarlo l'any 1914 i Caballé la defineix com "una de les obres més riques de Massenet". En concret, la soprano en destaca la tendresa de les veus i diferència musical entre els dos móns que tracta.

"Els matisos de la partitura indiquen que hi ha dos móns -explica Monserrat Caballé-. El de Roma, que és més enèrgic, i el d'Egipte que es més sensual". Les transicions entre un món i l'altra es fan amb claredat però amb una gran delicadesa: "Sovint és només una nota allò que marca el canvi", apunta Miguel Ortega, responsable de la direcció musical.

Pel que fa a la sensibilitat que Massenet exigeix a les veus, Caballé recorda que en diferents ocasions l'autor indica que els passatges s'han de cantar "com si es murmuressin".

El baríton malagueny Carlos Álvarez, que interpreta el paper de Marc Antoni, destaca que aquesta necessitat de "parlar baix" és el que probablement fa que Massenet tracti les veus greus "amb tanta delicadesa".

Álvarez, un dels cantants més internacionals de la seva generació, actua per primer cop en una òpera juntament amb Montserrat Caballé. "És un privilegi", reconeix.

Sobre la dificultat que pot suposar presentar a l'espectador l'obra en versió concert, Álvarez considera que "la simplicitat de l'acció permet fer aquesta versió en concert". L'obra, continua, "tracta d'explicar relacions humanes i això ja ho fa la música de Massenet, que és molt expressiva. No fan falta gestos superflus per expressar l'acció".

Un drama passional
Cléopâtre és un drama passional en quatre actes i cinc quadres que narra els amors de Cleopatra i Marc Antoni i la seva tràgica mort. L'any 43 aC, Marc Antoni lluita en les campanyes d'expansió de Roma cap a la Mediterrània oriental i coneix Cleopatra, la darrera reina d'Egipte.

Des del romanticisme, la figura de Cleopatra fascina per la seva dimensió tràgica i aquesta és, precisament, la visió de Massenet. En aquesta òpera, la reina és una dona extraordinàriament ambiciosa i atractiva, que després de la mort de Juli Cèsar decideix seduir Marc Antoni. És una obra "molt sensual, molt noble, molt digna i molt seriosa", conclou Montserrat Martí.

Jordi Canyissà
Canal Cultura

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet