Un segle de música publicada
15/11/2004 |
La revista «Catalunya Música» festeja el seu aniversari repassant la seva trajectòria.
La revista Catalunya Música/Revista Musical Catalana celebra els cent anys de la seva creació i vint de la seva reaparició amb una sèrie d'actes que comencen avui, entre els quals hi ha una exposició dels dibuixos de Cesc. Fundada el 1904, la revista es va tancar amb l'esclat de la Guerra Civil i no reaparegué fins el 1984. Amb voluntat de ser una revista de divulgació especialitzada sobre l'actualitat musical catalana, ha comptat amb col·laboradors de gran prestigi com J.J. Nin, Felip Pedrell, i s'ha convertit amb els anys en una publicació de referència a nivell estatal en el camp de la música clàssica.
El fundador de l'Orfeó Català, Lluís Millet, és a l'origen de Catalunya Música/Revista Musical Catalana el 1904. En un principi la va crear com a butlletí de la mateixa institució, però amb el temps es va anar convertint en un referent del periodisme musical amb articles signats per musicòlegs de gran prestigi com ara Josep M. Folch i Torres, J.J. Nin, Francesc Pujol o Amadeu Vives, entre d'altres.
A més, la revista incloïa articles de diversos corresponsals europeus i estatals que oferien un panorama de les temporades musicals en altres països. La publicació, que comptava amb nombrosos articles d'opinió, a part dels informatius, va funcionar fins el juny del 1936, just abans de l'esclat de la Guerra Civil. En 32 anys es van publicar 390 números.
El 1984 va reaparèixer la revista en el marc de la recuperació i revitalització de l'Orfeó Català, promoguda pel nou president de l'entitat Fèlix Millet i Tusell. El 1990 va ser distingida amb el Premi Nacional de Periodisme de Catalunya a la millor publicació temàtica. D'ençà de la reaparició, ja s'han publicat 250 números.
Per celebrar el doble aniversari s'han organitzat al Palau de la Música Catalana diverses activitats que s'engeguen avui amb la inauguració de l'exposició de dibuixos de Cesc, publicats en la secció Scherzando. La mostra es podrà veure al vestíbul del Petit Palau. La Sala de Música de Cambra acollirà, a dos quarts de vuit del vespre, una taula rodona sobre Premsa i mitjans de comunicació, que aplegarà quatre destacats especialistes de la premsa barcelonina i el dirigent d'una publicació germana a Madrid, Ritmo.
Demà es retrà un homenatge als membres del consell editorial i a col·laboradors traspassats amb un concert a càrrec de l'Orfeò Català. També es farà una glossa dels respectius homenatjats i es parlarà de la relació que van tenir amb la publicació. Finalment, dijous, se celebrarà el lliurament del Premi d'Honor de la Música Catalana al director d'orquestra Antoni Ros Marbà, un acte dedicat especialment a la professió musical i que anirà precedit de diverses xerrades curtes destinades a glossar les dues èpoques de Catalunya Música/Revista Musical Catalana.
V.G.
El Punt