ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

La reobertura de la Scala fa tornar el glamur a Milà

8/12/2004 |

 

Berlusconi i altres dirigents europeus van a l'esperada estrena d''Europa riconosciuta'.

Amb el gran tro amb què comença Europa riconosciuta, l'òpera de l'italià Antonio Salieri, ressonant gràcies a la nova i perfecta acústica projectada pel català Higini Arau, es va inaugurar ahir el Teatre de la Scala de Milà, així com la nova temporada operística i de ballet, després dels 30 mesos d'exili al fred Teatre de l'Arcimboldi situat a la perifèria, el temps que van durar els treballs de restauració d'aquest històric teatre operístic del centre de la ciutat.

Si la batuta del mestre Riccardo Muti tornava la gran òpera al seu teatre per excel.lència, l'ocasió de la inauguració també va servir per fer tornar el glamur a la ciutat. Una altra vegada, en el recuperat i lluminós foyer de la Scala es van donar cita les personalitats més importants de l'espectacle, de la política, de l'economia i la noblesa italiana i europea, que no es van voler perdre l'arrencada de la nova Scala.
A més a més del president del Govern Silvio Berlusconi, amb la seva dona i la seva filla, i set ministres de l'executiu italià, hi van assistir el president suís Joseph Deiss, els primers ministres de Bulgària, Simone de Saxònia Coburg, d'Albània, Fatos Nano, i de Croàcia, Ivo Sander, així com el príncep Manuel Filibert de Savoia amb la seva dona, l'actriu Clotilde Courau.

PROTESTES
Però la gran estrella va ser, sens dubte, l'actriu Sofia Loren, ja considerada la més bonica quan va assistir a les premieres de la Scala els anys 60 i que, 40 anys després, ha tornat a sorprendre presentant-se del braç del modista Giorgio Armani.

I amb la nova Scala també van tornar a ser protagonistes les protestes dels treballadors, aquesta vegada els de l'Alfa Romeo, els antiglobalitzadors i els animalistes, davant el gran nombre d'abrics i estoles de pell, que des de sempre han utilitzat la nit de la premiere per donar veu a les seves queixes.
Deixades enrere les petites polèmiques de la restauració sobre les dues noves moderníssimes i ultratecnològiques estructures sorgides a l'esquena de la neoclassicista façana del 1778 de Giuseppe Piermarini, l'atenció passava a la música i l'òpera d'Antonio Salieri, Europa riconosciuta (Europa reconeguda) amb què es va inaugurar la Scala fa 226 anys i que mai més s'havia tornat a interpretar.

Un llibret complicat i una crítica poc favorable, així com la por de ser contagiats per la mala sort que va tenir l'autor, que va acabar la vida boig, acusant-se d'haver enverinat Mozart, van allunyar per sempre de la Scala la història mitològica d'Europa.
Una obra que Muti, també director musical de la Scala, ha volgut tant si com no tornar al teatre milanès, però aquesta vegada la gran acústica i una impressionant posada en escena, gràcies a una nova torre escènica única al món, podrà canviar l'opinió dels crítics sobre l'òpera de Salieri.

Cristina Cabrejas
El Periódico

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet