ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

El Concert de Cap d'Any a Viena ret homenatge a Lorin Maazel

30/12/2004 |

 

El tradicional Concert de Cap d'Any a Viena estarà dirigit un cop més per Lorin Maazel, que rebrà l'homenatge de la Filharmònica de Viena amb motiu dels 25 anys del seu debut en aquesta celebració.

La Sala d'Or de l'Associació d'Amics de la Música de Viena s'engalana un any més per rebre els pocs privilegiats que, amb l'entrada pagada a preu d'or i la reserva feta amb anys d'antelació, assistiran al més popular dels concerts de música clàssica que se celebren arreu del món.

Els valsos i polques de la família Strauss despertaran un any més milers de ciutadans de tot el món en un matí, el de l'1 de gener, que es repeteix inesgotable amb la participació de l'Orquestra Filharmònica de Viena. Si l'any passat va ser l'italià Riccardo Muti qui va donar el toc de sortida al 2004, el 2005 és per al veterà Lorin Maazel, que ja ha dirigit aquest concert en diferents ocasions, la primera fa ara 25 anys. Aquesta efemèride sumada al fet que el mestre nord-americà complirà 75 anys al mes de març, han estat motius suficients perquè els membres de l'orquestra austríaca li dediquin el concert. A més a més, el concert vol celebrar també el 50 aniversari de la firma del tractat d'Estat pel qual Àustria va tornar a ser un país sobirà després de l'annexió nazi i posterior ocupació aliada.

Aquesta és l'onzena vegada que Lorin Maazel es posa al capdavant de l'orquestra vienesa, després que ho fes ininterrompudament des del 1980 al 1986 i també als anys 1994, 1996 i 1999. Amb aquesta edició, Maazel es converteix en el director que més vegades ha dirigit el concert de Cap d'Any, després del llegendari Willy Boskovsky, mort el 1991, que durant 30 anys va ser el primer violí de la Filharmònica vienesa. Emulant aquest destacat músic, Maazel també tocarà el seu violí en el que s'espera sigui el moment culminant del concert.
Malgrat que el programa és reiteratiu amb valsos i polques dels Strauss, enguany l'orquestra interpretarà per primer cop en aquest concert algunes obres poc conegudes com la Marxa Índigo, la Polca Haute Volée i Winterlust, de Johann Strauss fill; i A la vienesa, una polca a la francesa del compositor austríac Josef Hellmesberger.

Qui també ha estat al peu del canó durant quinze anys ha estat el director d'escena Brian Large, responsable de les imatges, que ha explicat que aquest any ha dissenyat un ambient especial perquè el públic pugui "escapar-se dels problemes del segle XXI".
I és que la retransmissió televisiva és un dels aspectes més cuidats de la trobada, ja que genera una considerable quantitat d'ingressos. Aquesta serà la 47 vegada que el concert arriba a les pantalles de desenes de països que any rere any es van sumant a la trobada. Enguany s'hi afegeix Indonèsia, tot i que probablement no és el millor moment per gaudir d'uns valsos intranscendents quan el país ha estat un dels grans afectats pel recent tsunami amb un balanç de desenes de milers de morts. Una altra font d'ingressos és el DVD que la discogràfica Deutsche Grammophon traurà a la la venda el 17 de gener, així com també el disc compacte.

El ballet
Un altre dels components tradicionals del concert és la retransmissió de les coreografies del Ballet de l'Òpera de Viena, que tenen lloc a diferents indrets d'Àustria que tinguin alguna relació biogràfica amb la dinastia dels Strauss. Així, es podrà veure el Palau Tedesco de Viena, on Johann Strauss fill va conèixer la seva primera esposa, Jetty Treffz; el sumptuós Palau Coburg, on es van estrenar dues obres seves; el parc d'atraccions Móns de Cristalls, de l'empresa Swarovski; i el Palau Belvedere, des d'on es retransmetrà l'himne secret d'Àustria, El Danubi blau.


Avui

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet