ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Dietrich Henschel porta avui al Palau l'emoció del 'lied'

11/1/2005 |

 

El baríton ofereix un recital amb peces de Beethoven, Schubert i Wolf

En una època en què plorar en públic estava mal vist, Dietrich Henschel (Berlín, 1967) va aprendre a reprimir el plor. I s'ho va prendre tan a pit que, al final, era incapaç de plorar ni tan sols quan estava sol. No va ser fins que va assistir a un recital de música romàntica que va aconseguir retrobar-se amb el plor perdut. Aquest vespre, el baríton alemany intentarà que les emocions flueixin al Palau de la Música. Acompanyat al piano pel seu compatriota Fritz Schwinghammer i dintre del Cicle de Cambra al Petit Palau, oferirà un concert integrat per lieder de Beethoven, Schubert i Wolf.

"Aquesta és una bona oportunitat perquè la gent es pugui retrobar amb les emocions a través dels romàntics", va assegurar el cantant, que va lamentar que els joves tinguin avui menys contacte amb la pràctica de la música. En aquest sentit va apuntar que "la varietat de sentiments que proporciona el fet de cantar un poema rarament es troba en la música actual, on l'emoció és més una actitud que no pas una expressió".

L'intèrpret, que va actuar per primera vegada a Barcelona fa cinc anys amb la seva interpretació de La bella molinera en el marc de la tercera Schubertíada, va debutar al seu país amb una òpera alemanya escrita en francès. Aquest fet va contribuir a forjar en ell una concepció universalista de la música que el porta a considerar "impensable la música alemanya sense la influència russa o txeca".

Encara que respecta els cantants que s'especialitzen en determinats autors o tradicions musicals, pensa que "és bo tocar totes les branques i músiques" perquè, "si les coneixes totes, unes ajuden amb les altres". Per això, en el seu ampli repertori es poden trobar compositors de tota mena de països, escoles i períodes musicals i combina, sense cap preferència especial, els seus recitals amb l'òpera, un terreny en què s'ha especialitzat en personatges complicats: "M'interessen les personalitats complexes, que es desenvolupen al llarg del temps. Per molt petit que sigui el paper ha de ser rodó; si no és així, per a mi no tenen cap mena d'interès", assenyala.

Sobre el programa que interpretarà aquest vespre, Henschel va asseverar que es tracta de lieder que ha estudiat en profunditat, fins al punt de poder madurar-los i que mantenen una unitat entre si. L'artista va voler destacar especialment les peces de Beethoven, de qui n'ha seleccionat només quatre per la seva durada, ja que "més que lieder semblen petites sonates".

Si bé tant An die Hoffnung, com Der Wachtelschlag, Ich libe Dich i Adelaide resulten "molt difícils de cantar", el baríton alemany creu que són "autèntiques obres d'art" que concentren tot l'espectre temàtic que va abordar el creador en els seus lieder, des del pla més filosòfic fins al més emocional.

Roger Pascual
El Periódico

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet