ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Dietrich Henschel: "Un cantant ha de dominar tots els gèneres"

11/1/2005 |

 

El baríton alemany ofereix aquest vespre un recital de 'lied' romàntic dins del cicle Música de Cambra al Petit Palau

Dietrich Henschel, una de les veus emergents en el panorama líric europeu, ofereix avui un recital de 'lied' romàntic al Petit Palau, dins del cicle de Música de Cambra que organitza el Palau de la Música Catalana.

Tot i que ja va oferir una Vella molinera "fa molts anys", diu, i que va participar en una Novena de Beethoven dirigida per Herreweghe, es podria dir que el debut de Dietrich Henschel a Barcelona és amb aquest recital, en què oferirà cançons de Beethoven, Schubert i Wolf acompanyat al piano per Fritz Schwinghammer.

Aquest músic que tant interpreta poemes de Ghoete com oratoris de Händel o òperes de Mozart, Monteverdi i Henze està convençut que el repertori romàntic amb què aquest vespre obsequiarà el públic "desperta les emocions". "La gent jove cada cop té menys contacte amb la pràctica de la música, pocs utilitzen la veu per cantar i estan molt distanciats de les emocions que desperta el cant; sovint els resulta fins i tot dolorós escoltar aquestes cançons. Però malgrat això l'ésser humà necessita les emocions. Jo pertanyo a una generació [va néixer el 1967] en què ens van educar per no demostrar les emocions. Al final no podia plorar ni quan estava sol. Fins que en un recital de Peter Schreier amb El viatge d'hivern vaig tornar a plorar. El sentiment de retrobar-me amb el plor va ser meravellós. I és per aquest retrobament que val la pena anar als concerts de música romàntica".

Deixeble del sempre admirat baríton Dietrich Fischer-Dieskau, Henschel té clar, però, que la seva funció davant del públic és la d'interpretar el que ha escrit el compositor. "El compositor és l'intèrpret del poeta i jo l'intèrpret de tots dos; cal llegir entre línies tant el poema com la partitura i treure'n les pròpies conclusions".
La seva carrera s'ha desenvolupat bàsicament a Europa i ara, als 37 anys, té clar que ha de repartir el seu temps entre l'òpera, els concerts amb orquestra i també els recitals de lieder. "Un cantant actual ha de trobar-se igual de bé a tots els nivells perquè un ajuda l'altre. El mateix passa amb els diferents tipus de música. Una persona que no ha interpretat mai música contemporània no pot fer bé el repertori romàntic o clàssic perquè es complementen", assegura. "És cert que hi ha gent que s'especialitza en Verdi o Puccini, però jo prefereixo tocar tots els camps; igual que amb la música nacional: sóc alemany, però el repertori francès i anglès m'ajuda a cantar millor l'alemany". I posa l'exemple d'un lied que cantarà avui: "La música popular té molta influència en el lied. Com es pot cantar l'Hidalgo de Schubert sense conèixer la música espanyola?".

Beethoven liederista
Pel que fa al concert d'avui, el baríton interpretarà quatre lieder de Beethoven, set de Schubert i nou de Hugo Wolf, aquests últims sobre textos de Mörike. Pel cantant, però, Beethoven és el més complet i el menys divulgat en la seva faceta de liederista. "Beethoven només va escriure 50 lieder. Són com experiments, estudis que no va acabar d'arrodonir. He gravat els que considero que són obres d'art, però requereixen una gran exigència tècnica que afecta molt la veu -explica-. A més, els millors lieder de Beethoven són aquells en què la poesia té un gran contingut filosòfic i els quatre que cantaré representen les facetes més importants del compositor".

Marta Porter
Avui

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet