Rosa Cullell: "El Liceu ha de trobar noves vies per créixer"
24/2/2005 |
La directora general afirma que té "un vincle sentimental" amb el coliseu.
Discreta, independent, esportista, treballadora i eficaç, amb aquests adjectius defineixen Rosa Cullell, nova directora general del Liceu, aquells que la coneixen. Il.lusionada amb el repte d'entrar en un Liceu que fins ara coneixia com a "liceista i barcelonina", avui mateix es reunirà amb Josep Caminal, director sortint del Gran Teatre. ¿Ha tocat sostre el Liceu pel que fa a públic? Aquesta és una de les qüestions que abordarà aquesta dona que va ser considerada, el 2002, com una de les 25 més influents d'Europa, segons The Wall Street Journal.
"Quan entres en una empresa que està en un bon moment, com és el cas del Liceu, has de buscar l'excel.lència, trobar noves vies perquè vagi millor i creixi", va comentar ahir Cullell en una conversa telefònica des del seu despatx a Edicions 62, al qual va arribar el 2002 amb el repte de sanejar el grup. De moment, Cullell continuarà fent de consellera delegada de l'editorial i compaginarà aquesta tasca amb el Liceu. "En els pròxims dies mantindré contactes tant amb Caixa Holding, propietària majoritària de Grup 62, com amb el consell d'administració. Espero fer una proposta per al relleu abans d'anar-me'n".
A principis de la setmana que ve el patronat de la Fundació del Gran Teatre del Liceu, on a més de les administracions també hi ha representats els mecenes i els antics propietaris, aprovarà oficialment la seva elecció aprovada amb un ampli consens. "Vinc de l'empresa privada i allà la gent acostuma a ser independent. No milito en cap partit, tinc amics de diferents ideologies i pensaments molt diferents".
Cullell vol anar més enllà del contracte programa que hi ha establert en les pròximes quatre temporades. El document, que regeix l'activitat del teatre, especifica que, progressivament, el Ministeri de Cultura i la Generalitat augmentaran les seves aportacions mentre que l'Ajuntament i la Diputació de Barcelona les rebaixaran. La temporada 2008-2009 el Ministeri haurà d'aportar el 45% del pressupost i la Generalitat, el 40%. "Hem d'anar més enllà del contracte programa. Buscar noves fonts d'ingressos i vies diferents i estratègies per ampliar la relació del Liceu amb la societat", afirma.
Coneix bé la importància dels mecenes i de l'empresa privada al coliseu. Els patrocinadors privats del Liceu, entre els quals destaca La Caixa, on va arribar a directora general adjunta, representen un 14% dels ingressos del teatre, una xifra només superada pel Covent Garden, de Londres, i la Scala, de Milà. Augmentar aquest percentatge és un dels seus reptes. "Primer he de cuidar el que s'ha creat, no espatllar res. En segon lloc, anar a més. Les coses no funcionen soles i si no creixes, t'estanques".
EMBLEMA CULTURAL
Com a amant del ballet i la música, fins ara ha disfrutat com a espectadora dels escenaris de Nova York, de París, de Londres i d'Itàlia. A partir d'ara, començarà a mirar-los sota l'òptica de la gestió empresarial. "Em fixaré en els models de gestió estrangers i en els que tenim més a prop", afirma. "Barcelona i Catalunya poden aportar molt en el terreny de la indústria cultural i això ha de transcendir perquè aquí hi ha
know-how, creativitat i gent emprenedora. El Liceu és i ha de ser emblemàtic".
Cullell ha mantingut una estreta relació amb el coliseu líric des de la seva infància. Els seus besavis havien tingut llotja i els seus avis tenien butaques de platea, a la fila 3. Ells van ser els que la van introduir en el món de l'òpera, fa molts anys. "Em van portar a veure El barber de Sevilla", va recordar. "Aquest lloc m'omple d'il.lusió perquè amb el Liceu hi tinc un vincle sentimental", diu Cullell, conscient que a partir d'ara les funcions d'òpera no seran només plaer, sinó feina.
Marta Cervera
El Periódico