Continua la crisi a la Scala
6/3/2005 |
Les protestes pel cessament de l'antic gerent posen en suspens la programació del teatre líric.
Riccardo Muti, enfadat per les vagues, amenaça d'abandonar la direcció artística del teatre milanès, acabat de restaurar
Continuen les polèmiques i les vagues al teatre líric de la Scala de Milà, després del cessament, a finals de febrer, del seu gerent, Carlo Fontana.
El consell d'administració de la fundació que gestiona aquest famós teatre, va decidir a finals del mes passat substituir Fontana -que estava en aquest càrrec des del 1990- per Mauro Meli, que ocupava aquest mateix lloc al Teatre Líric de Cagliari, a Sardenya. Aquest fet ha desencadenat l'ira de treballadors, dels ciutadans i de forces polítiques, que opinen que el cessament ha estat degut a les desavinences de Fontana amb el director artístic del teatre, Riccardo Muti, i que no és per motius professionals. A més, el fet que Meli sigui considerat un dels homes "més fidels" a Muti i que hagi deixat el Teatre de Cagliari amb un enorme deute conseqüència d'una pèssima gestió, no ha ajudat gens a la seva credibilitat de cara el nou destí.
La relació entre Fontana i Muti no era precisament bona, això ho sabia tothom a la Scala, i s'havia agreujat molt en els últims temps, però no només per qüestions artístiques, sinó sobretot per la manera com s'havia de gestionar i pel deute de 12 milions d'euros que té el teatre milanès.
L'exdirectiu va denunciar, dies després de ser cessat, en una carta pública, que en la gestió de la Scala el problema és que "hi falta transparència" i que, segons ell, això és el que està provocant "que el teatre passi per moments vertaderament difícils". Fontana va acceptar la "dolorosa" decisió del consell d'administració de la fundació perquè "la Scala necessita una cohesió total en el seu interior". "Per aquest motiu -va afegir-, he decidit allunyar-me'n, per un sentit de la responsabilitat envers el teatre".
Els treballadors van acollir molt malament la notícia de l'acomiadament i han criticat durament la decisió del consell i de Riccardo Muti, a qui li retreuen que acumuli massa funcions i poder en la gestió del teatre. Per aquest motiu, van anunciar una sèrie d'accions de protesta que ja han començat: aturades generals que faran saltar totes les funcions d'estrena d'òperes i una vaga que anul·larà una producció sencera formada per Sancta Susanna de Hindemith i Il dissoluto assolto, de Corghi, amb direcció del mateix Muti.
Un 'lobby' privat?
L'afer ha arribat també al terreny polític. El passat dijous, tots els senadors de l'oposició van exigir en un document conjunt que "no pot ser que un dels teatres més famosos d'Itàlia i del món es converteixi en objecte d'estratègies lligades a interessos econòmics que poden acabar amb el seu prestigi". Els senadors del centreesquerra destacaven que "la decisió del consell d'administració de la fundació de substituir el gerent Carlo Fontana per Mauro Meli ha suscitat la decepció dels ciutadans i dels treballadors del teatre, que hi han protestat en contra perquè temen que la Scala pugui convertir-se en ostatge d'un lobby privat".
Ara els experts apunten que si la direcció del teatre no aconsegueix calmar els ànims, es podria desfermar una crisi amb serioses conseqüències per al teatre, que va obrir les portes el passat mes de desembre després de tres anys d'obres de restauració.
Els treballadors segueixen disposats a tirar endavant totes les vagues i Muti -enfadat- amenaça de marxar del teatre, mentre que l'alcalde de Milà i president de la fundació del teatre, Gabriele Albertini, es pregunta: "I ara com ens en sortirem, d'aquesta?". Per ara, ningú s'ha atrevit a respondre-li.
Thaïs Gutiérrez
Avui