La passió de la «Tosca» de Puccini impregnarà avui l'escenari d'El Jardí
6/3/2005 |
La producció, estrenada a finals de febrer, és dels Amics de l'Òpera de Sabadell.
La passió és el sentiment predominant en l'òpera Tosca , de Puccini, en què es barregen l'amor, el sexe i la política. Avui, a partir de les sis de la tarda al teatre municipal El Jardí, de Figueres, es podrà veure la posada en escena de la versió que ha produït l'associació Amics de l'Òpera de Sabadell, que es va estrenar a finals de febrer al teatre La Faràndula, amb Carmen Ribera (Tosca), Albert Montserrat (Cavaradossi) i Alberto Arrabal (Scarpia) en els papers principals.
El pintor Mario Cavaradossi ajuda a mantenir-se ocult l'excònsol de la República Romana, Cesare Angelotti, fugat de la presó de Castel Sant'Angelo i perseguit pel baró Scarpia, el malvat cap de la policia romana. L'amant de Cavaradossi, Floria Tosca, que és l'objecte de desig de l'obsessiu Scarpia i que no sap que el pintor amaga Angelotti, és una dona molt gelosa i sospita que el seu estimat té un afer amb una altra. En el segon acte, Cavaradossi cau en mans de Scarpia, que és interrogat sobre el parador d'Angelotti, punt en què Tosca entra en escena. La cantant, que dedueix el que succeeix, no pot suportar els crits del seu estimat, torturat pels esbirros de Scarpia, i revela l'amagatall d'Angelotti. Tosca vol evitar la mort del pintor i en demana preu a Scarpia, que veu arribat el moment de fer realitat els seus desitjos. La cantant cedeix, però quan Scarpia, que l'enganya dient-li que ha decretat l'afusellament simulat de Cavaradossi, s'hi abraona, el mata. Tosca vol alliberar el seu estimat, però esperarà que s'hagi consumat l'afusellament que creu simulat. Arribat el moment, els soldats carreguen munició real i maten Cavaradossi, amb la qual cosa Tosca es desespera i es llança per un baluard.
Aquesta és la trama de l'òpera, que està basada en l'obra de teatre La Tosca, del dramaturg francès Victorien Sardou i que es va estrenar el 1887. L'actriu Sarah Bernhardt va fer una de les seves grans creacions en posar en escena aquest personatge, i Puccini en va fer la versió operística uns anys després, amb text de Giuseppe Giacosa i Luigi Illica.
La resta del repartiment el completen Toni Marsol (sagristà), Sergi Bellver (Spoletta), Antoni Fajardo (Angelotti), Josep Jarque (Sciarrone) i Maria Arredondo (veu de pastor). També hi actua el Cor d'Amics de l'Òpera de Sabadell, el cor infantil Orfeó de Sabadell i l'Orquestra Simfònica del Vallès. El director musical és Elio Orciuolo, Daniel Martínez dirigeix el cor, Gemma Fernández dirigeix l'Orfeó de Sabadell i Nunzio Todisco és el director d'escena.
El Punt