El festival de Torroella s'inaugura demà amb música sacra cubana
14/7/2005 |
Ars Longa i el Cor Vivaldi interpretaran la música del català Cayetano Pagueras.
El concert inaugural del 25è Festival de Músiques de Torroella de Montgrí, que interpretarà demà el conjunt de música antiga Ars Longa de l'Havana i el Cor Vivaldi de Catalunya, recupera la música del barceloní Cayetano Pagueras, fill adoptiu de l'Havana.
El primer concert de la 25a edició del Festival de Músiques de Torroella de Montgrí està dedicat a l'anada i la tornada de la música entre el vell i el nou món, entre Catalunya i Cuba. Per aquest motiu s'ha recuperat la música del català Cayetano Pagueras (Barcelona s.XVIII, l'Havana s.XIX), que s'alterna en el programa amb la del seu contemporani crioll Esteban Salas. Com ja és tradicional, el concert inaugural és un homenatge a Ernest Lluch, el quan estava «molt interessat en la recuperació del patrimoni musical català», segons va recordar ahir en la presentació del concert a Barcelona el director del festival, Josep Lloret.
Míriam Escudero, musicòloga del conjunt Ars Longa, va explicar que l'obra de Pagueras es va desenvolupar a l'Havana durant la segona meitat del s.XVIII, on va ser compositor de la catedral. Malauradament, però, de les 88 composicions barroques que Pagueras va escriure, només n'han sobreviscut 10, de les quals la més elaborada és, precisament, la Missa de Rèquiem (Officium Defunctorum) que interpretaran a Torroella. El programa del concert comença amb la música sacra de la Setmana Santa, la més solemne, continua amb el rèquiem i acaba amb nadales, que suposen un cant a la vida.
Segons Escudero, «és molt important per a nosaltres mantenir viu l'esperit de la música, la funcionalitat que tenia a l'època». Teresa Paz, fundadora i directora d'Ars Longa, va destacar que el concert tindrà el suport d'un actor, Jaume Comas, que interpretarà un text de Miquel Desclot escrit per a l'ocasió.
Per Òscar Boada, director del Cor Vivaldi-Petits Cantors de Catalunya, la música del concert s'ha d'entendre com una «música adaptada a les possibilitats del moment».
Núria Alemany
El Punt