Emilio Aragón agafa la batuta amb l'Orquestra de Cadaqués
26/7/2005 |
El director i compositor està decidit a compaginar la música amb la televisió, que l'ha fet popular.
Els concerts d'estiu de l'Orquestra de Cadaqués arrenquen avui amb 'El soldadet de plom', adaptació del popular conte d'Andersen composta per Emilio Aragón, que també dirigirà la sessió.
La narració, en català, anirà a càrrec de l'actriu Anna Maria Barbany i l'acte serà gratuït i al matí (11 hores) per arribar a un públic més familiar. El concert coincideix amb la celebració del bicentenari del naixement de l'escriptor danès. Ahir l'orquestra ja va enregistrar, sense públic ni narrador, aquest conte simfònic, el sisè que edita l'Orquestra de Cadaqués. Posteriorment, s'afegirà a l'enregistrament la narració en diverses llengües. El conte ja s'ha enregistrat en italià i euskera, ara es farà en català i també està previst fer-lo en grec.
L'actor, músic, compositor i empresari audiovisual Emilio Aragón ja va estrenar la composició musical d'El soldadet de plom amb l'Orquestra Simfònica de Tenerife l'any 2000. Aquesta composició era un projecte llargament desitjat per Emilio Aragón, que va escollir aquest conte d'Andersen per les seves "descripcions de moments i situacions que tant ajuden a la tasca de composició". A l'hora d'adaptar el conte, Aragón va "deixar volar la imaginació" i es va enfrontar al paper en blanc "sense lligams i amb total llibertat", el millor consell que un dia li va donar el seu professor de composició. La versió d'El soldadet de plom de l'Orquestra de Cadaqués és la primera que es fa per a una orquestra de cambra de 14 músics. Això aportarà al conte simfònic sons acústics nous i "els instruments dels solistes adquiriran més rellevància".
En el concert d'avui s'alternaran narració i música excepte en dos moments finals en què la veu d'Anna Maria Barbany es fusionarà amb les notes de l'Orquestra de Cadaqués, una formació que Emilio Aragón ha qualificat "d'alt nivell".
La composició d'El soldadet de plom ha estat per a Emilio Aragón un somni realitzat. "Portava molts anys donant voltes a aquest projecte i no havia trobat l'oportunitat d'abordar-lo pels projectes televisius fins fa sis anys, quan vaig tornar dels Estats Units i vaig rebre l'encàrrec de l'Orquestra de Tenerife, ara porto dues vides paral·leles, la de la música i la de la producció televisiva", explica Aragón. Aquesta és també una oportunitat de fer arribar la música al públic familiar i infantil en un moment en què "els nens tenen una oferta molt variada i cal fer un esforç per apropar la música clàssica a les famílies i els nens". L'actor i compositor destaca la importància de realitzar aquesta tasca pedagògica "si no volem que els auditoris es quedin buits". "Cal llançar el missatge que la música clàssica és apassionant i divertida, no té per què ser avorrida", apunta Emilio Aragón, que té entre mans realitzar un programa televisiu de música clàssica per a nens. Es dirà Dar la nota i serà un espai de mitja hora.
Aragón, que al novembre també estrenarà un ballet infantil amb Tamara Rojo com a primera ballarina, vol complementar aquest projecte amb un altre de més llarga durada que serà un "programa de teoria de la música amb una orquestra simfònica al darrere" i que podria veure la llum la primavera del 2006. Aragón considera que un espai d'aquestes característiques és viable a la televisió actual i pot ser competitiu. "No depèn del que fas sinó de com ho fas. Crec que es pot fer un programa que enganxi els nens i sigui un pretext perquè els pares s'asseguin amb els seus fills a veure la televisió i que aquelles persones que no s'han iniciat dins el món de la música hi entrin a través d'aquesta porta amable", afirma l'actor, que creu que la programació infantil i juvenil a la televisió és insuficient. "Calen més programes que siguin divertits, alternatius i no siguin avorrits ni cursis. Les televisions haurien de dedicar més hores a la programació infantil".
Lara Bonilla
Avui