L''hidalgo' Savall
29/10/2005 |
El músic presenta un luxós doble cedé i llibre que recull les músiques associades amb 'Don Quixot'
"El Quixot és de les poques novel·les del món fetes a partir de música". Així ho defensa Jordi Savall i així ho demostra a Don Quijote de la Mancha. Romances y músicas (Alia Vox), un doble cedé acompanyat d'un voluminós llibre en set idiomes.
"El llibre està escrit inspirant-se en els romanços de l'època", continua Savall, romanços que Cervantes cita en el seu text i que eren "els que la gent de l'època cantava perquè eren melodies fàcils de recordar". Però el disc no es limita a oferir música, sinó que contextualitza aquestes peces amb diversos fragments de la novel·la.
Com explica el poeta Manuel Forcano, responsable de la dramatúrgia, "en Jordi va escollir tots els moments on s'esmenten cançons o se cita algun vers d'una tonada. Vam extreure aquests fragments per reconstruir la banda sonora de la novel·la". Savall incideix en la imatge fílmica: "Era una pel·lícula que ens pensàvem que era muda i ara té música". Forcano ha adaptat l'original cervantí "perquè l'oient entengui la situació on apareix la música".
Una música que, Savall recalca, "no és de cort ni d'església, sinó la música del poble, la música quotidiana." I, per reflectir aquesta quotidianitat, els cantants de La Capella Reial i els instrumentistes d'Hespèrion XXI han cercat "una simbiosi entre la música antiga i una interpretació que introdueix elements d'improvisació, tot respectant l'estil de l'època. Això li dóna actualitat, espontaneïtat, immediatesa".
Retorn a Barcelona
Savall porta trenta anys treballant aquest repertori (a la dècada dels 70 ja va enregistrar un disc amb música de l'època de Cervantes), però ha estat en el darrer any que aquest procés d'investigació va cristal·litzar en el nou disc i en els concerts que ha realitzat, començant per la reinauguració del Corral de Comedias d'Alcalá de Henares, l'abril passat, un edifici del 1601 a la ciutat on va néixer Cervantes.
El mateix programa serà ofert el 14 de desembre al Saló del Tinell de Barcelona. Si hi sumem el concert del mes vinent al MNAC dins del marc de l'exposició Carvaggio i una altra sessió, el 22 de desembre, centrada en Tirant lo Blanc, queda clar que l'activitat concertística de Savall a la Ciutat Comtal ha revifat després de llargs mesos d'absència.
"Hi ha hagut un període de reestructuració en la nostra relació amb les institucions -comenta Savall-, i això ha creat certa incertesa. Ara estem treballant en un projecte de cara a l'any vinent a l'Auditori i estem en converses amb l'Ajuntament de Barcelona per poder disposar amb regularitat de llocs històrics per fer concerts".
Editat en ocasió del quart centenari de la publicació de la primera part de la novel·la de Cervantes i presentat en el marc de l'Any del Llibre i la Lectura, l'àlbum quixotesc és un fruit més del segell Alia Vox, creat pel mateix Savall. Una iniciativa, la de l'autoedició, que ara molts intèrprets han seguit. Això permet dur a terme "projectes bojos com aquest", convertir els discos en un "objecte de valor com un llibre", comptant, això sí, amb "l'essencial" ajut del mecenatge.
Xavier Cester
Avui