ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

El gran negoci Mozart

24/1/2006 |

 

El 250 aniversari del naixement de Wolfgang Amadeus Mozart genera una allau de marxandatge mentre Àustria espera un notable increment del turisme.

Salzburg, 27 de gener de 1756, 8 del vespre. Neix un nen que serà batejat com a Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus. La posteritat el coneixerà com a Wolfgang Amadeus Mozart, un dels genis més enlluernadors de la història de la música. 250 anys després, mentre el món i sobretot la seva Àustria natal es prepara per celebrar l'aniversari, el seu nom també va lligat a les formes més variades de marxandatge.

La mozartmania, que semblava esgotada després del 200 aniversari de la seva mort, el 1991, torna amb forces renovades. Si Salzburg ha invertit uns 6 milions d'euros en 500 esdeveniments de tota índole per festejar aquest any (sempre amb la mala consciència implícita de les males relacions que va tenir la ciutat amb el seu fill més famós), Viena es gastarà uns 30 milions en més de 3.000 cites.

Una inversió enorme, però segura, ja que les previsions són que Àustria rebi enguany un 15% més de turistes, amb la consegüent despesa que s'espera que deixin a caixa. Perquè serà literalment impossible que algú surti del país sense haver sentit a parlar de Mozart.

Productes de tot tipus
Per descomptat, la música juga un paper en tota aquesta parafernàlia, però a vegades sembla sepultada per la gran operació comercial de les celebracions. Molts, en lloc d'escoltar Don Giovanni o la Simfonia Júpiter, preferiran abans el nino guarnit com el compositor, perruca inclosa, que parla i camina. O els sostenidors que reprodueixen un fragment de la Petita música nocturna. O les tasses amb dibuixets al·lusius. O les samarretes. O les postals. O...

Dos dels punts centrals de pelegrinatge seran les diverses cases on va viure l'autor de La flauta màgica. La casa natal a Salzburg ha estat transformada, gràcies a l'artista i director nord-americà Robert Wilson, en un espectacle-instal·lació de llum i color.

Per la seva banda, Viena inaugurarà el mateix dia 27 una renovada Mozarthaus. Es tracta de l'única llar que es conserva intacta entre les diverses que el músic va habitar a la capital, transformada en un gran centre de sis plantes i 1.000 metres quadrats.

Altres curiositats
Per als que vulguin entrar de forma més rigorosa en la figura mozartiana, el Museu Albertina de Viena acollirà des del 17 de març una gran exposició sobre el músic amb una escenografia dissenyada per l'arquitecta Zaha Hadid. Salzburg no es quedarà enrere i farà una altra mostra a partir del 27 de gener, a la Nova Residència. Sota el títol Viva! Mozart, l'exposició promet, segons el material promocional, mostrar el seu vessant humà a partir d'una experiència interactiva en la qual hi entren la dansa, els jocs, el menjar i la beguda.

Una altra opció, entre els múltiples passeigs i rutes temàtiques que intentaran mostrar totes les facetes possibles i impossibles del geni, és apropar-se a la Biblioteca Nacional de Viena, on hi ha exposat el manuscrit del Rèquiem, l'última obra inacabada de Mozart. Un obra que marca de forma punyent la mortalitat del compositor. Mortalitat pertorbada fa unes setmanes, quan va tornar a ressorgir el dubte de si un crani que conserva des del 1902 la Fundació del Mozarteum de Salzburg és de Mozart o no. Les proves d'ADN no van aclarir res. Esclar que la ciència tampoc podrà explicar mai el misteri d'una música inigualable.

Xavier Cester
Avui

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet