De l'Auditori al Palau: del cicle Nous Sons al Mozart del Liceu
10/3/2006 |
Cap de setmana força simplificat on el més destacat es troba a L’Auditori amb la visita de l’ Orquesta Nacional de España (ONE) i el català Josep Pons a la batuta. Igual que en temporades anteriors, ens retorna una –sinó, la- de les formacions instrumentals capdavanteres de l’estat amb obres de dos els compositors més influents del s.XX: Benjamin Britten (1913-1976) i Dimitri Xostakóvitx (1906-1975). Del britànic s’oferirà Phedra, obra no especialment difosa i que comptarà amb la participació de la reputadíssima mezzo Iris Vermillion. Del rus, la Simfonia núm. 8 en do menor opus 65 serà completarà el programa i s’afegirà com a una altra de les jornades commemoratives del centenari d’aquest gran simfonista. Dividida en cinc moviments, com la Setena va ser estrenada enmig de la II Guerra Mundial, concretament el novembre de 1943, i en ella s’hi vol reflectir la brutalitat, l’estupidesa i el dolor humans i enmig d’aquest ambient.
Tot i això, igualment paradigmàtica és la quarta proposta del cicle Nous Sons ’06 a la recentment inaugurada Sala Polivalent de les instal•lacions del carrer Lepant. Just acabar el concert de la ONE, els més atrevits podran continuar la marató musical amb el pianista Rolf Hind. Aquesta emergent figura londinenca del teclat ens portarà el dinamisme abstracte de Morton Feldmanal, el nervi virtuosístic de Xenakis i l’originalitat de Messien a través d’obres amb cos, intenses i autònomes. Tots
En l’apartat operístic continuen les funcions de Norma a càrrec de l’OSV (Orquestra Simfònica del Vallès) i els Amics de l’Òpera de Sabadell. El divendres 10 ho faran al teatre-auditori de Sant Cugat i el dia 12 a Granollers. Però la gran cita operística del mes arribarà a partir del dimarts 14 al Gran Teatre del Liceu: Idomeneo, re di Creta de Mozart. Estrenada el 29 de gener de 1781 a Munich, és la primera de les òperes de maduresa del conspicu salzburguès, en la qual ja prepara les bases del que esdevindrà la seva dramatúrgia. El muntatge comptarà amb la participació del tenor líric Bruce Ford –mundialment reconegut pels seus registres al segell Opera Rara-, Kristine Jepson, Maria Bayo, Iano Tamar, Francisco Vas i Eduardo Santamaría en el primer repartiment. Entre el segon planter (els dies 17, 21 i 25 de març) hi destaca la soprano Barbara Quintiliani recent guanyadora femenina del concurs Viñas d’enguany. La darrera ocasió en què es va representar aquesta títol al Gran Teatre del Liceu fou el novembre de 1991.
El mateix dia de l’estrena liceista però mitja hora més tard -a les 21hores- i al Palau de la Música Catalana, actuarà l’Orfeo Barockorchester sota la direcció de Michi Gaigg. La sessió s’emmarcarà dins el cicle Euroconcert i estarà dedicada íntegrament a Mozart amb l’al•licient de recrear la Simfonia núm.1 K. 16.
Albert Ferrer i Flamarich
Catclàssics