Fäustino reflexiona sobre l'amor amb peces de Schubert
30/3/2006 |
El polifacètic ballarí estrena 'Franzpeter', amb música en directe, a l'Espai Lliure.
El coreògraf i ballarí Sergi Fäustino recorre a les cançons romàntiques de Schubert en el seu nou espectacle que porta per títol el nom del compositor Franzpeter. Coproduït pel Teatre Lliure, s'estrena a partir d'aquesta nit, a les 21.30 hores. Serà a l'Espai Lliure fins diumenge que ve.
Franzpeter és una obra de creació en què la dansa i el teatre s'uneixen a cançons en alemany del compositor austríac. "Sempre m'havien agradat els lieder, aquestes belles cançons que estan inspirades en textos poètics, i tenia ganes d'utilitzar-los", va explicar Fäustino, intèrpret trencador que fa uns muntatges que no deixen el públic indiferent. En aquesta ocasió l'acompanyen en escena la seva mare, Maria Dolors Aldea --soprano premiada per la Fundació Mozarteum de Salzburg--, i el pianista David Casanova.
Els lieder de Schubert vertebren el text que contraposa l'amor pur que exalçava el compositor vienès amb l'actual, marcat pel "canvi constant", diu, en un món modern marcat per l'ordinador i el mòbil.
Fäustino interpreta un home que viatja a l'interior de si mateix "reflexionant, revivint situacions que li fan prendre consciència de qui és en realitat". I afegeix: "No interpreto Schubert sinó un home que medita i parla de com es relaciona amb les altres persones i com es veu a ell mateix".
ESCENA DE CUINA
Els textos de les cançons estan relacionats amb els temes i les accions de l'espectacle. Per aquest motiu apareixeran projectats en una pantalla traduïts al català. En una altra, s'hi veuran imatges de naturalesa i de coses que tenen lloc en escena com la situació amb què obre Franzpeter: un home que cuina un ou ferrat amb forma de cor. "Mentre el fa rep una trucada femenina que atén el contestador. A partir d'aquí, sorgeix tota la reflexió". Aclareix que aquest és l'únic plat que prepara en escena. "Aquí no hi ha botifarrons, ho prometo", va afegir recordant un inusual experiment que li va donar força fama.
Schubert va compondre més de 600 lieder. Els sis que ha escollit per dur a terme aquest muntatge es basen en textos de Goethe, Schiller, Heine i Shakespeare, entre d'altres. Del bard anglès s'utilitza la serenata A Sílvia, inclosa en l'obra Els dos cavallers de Verona.
Marta Cervera
El Periódico