Eiji Oue inicia nova etapa a l'OBC
20/10/2006 |
El músic japonès debuta aquesta nit a l'Auditori com a director titular de l'OBC amb la 'Cinquena' de Mahler i obres dels catalans Isaac Albéniz i Robert Gerhard.
"Avui és un dia històric per a l'OBC", va afirmar ahir Joan Oller, director general de l'Auditori. I és que el mestre Eiji Oue debuta en aquest espai com a nou director titular de l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, amb un repertori que inclou la Cinquena simfonia de Mahler i peces d'Albéniz i Gerhard. "També li vull agrair que hagi escollit, per començar, dos catalans d'escoles molt diferents, dues peces molt difícils", va afegir Oller. Es podrà escoltar també dissabte i diumenge, a l'Auditori. Això, qui pugui, perquè d'entrades en queden ben poques.
S'ha de dir que Eiji Oue ha despertat expectació. Aquest brillant mestre, nascut a Hiroshima fa 48 anys, ha dirigit les millors orquestres del món: Filharmòniques de Nova York, Los Angeles, Oslo...; simfòniques de Filadèlfia, Detroit, Mont-real...; la Nova Filharmònica del Japó, la de Roma... la llista és inacabable. Fa uns dies va declarar que situarà l'OBC entre les millors orquestres del món i que els turistes es desplaçaran a Barcelona per escoltar-la. "Quan vaig dir això, sonava una mica infantil, però ara que hem treballat, que hem assajat, puc dir que ho aconseguirem", va assegurar.
Oue parla amb tanta il·lusió com contundència. "Estic una mica sobrepassat pels esdeveniments, com en una lluna de mel, en un dels millors moments de la meva vida. Hi ha una comunió absoluta entre l'OBC i jo i això fa que tregui el millor de mi". Conscient o no, va tornar a alimentar expectatives: "L'any que ve se sentirà la peça més important de música clàssica que s'ha escoltat mai". No va especificar quina és, però no cal entendre'l: els ulls i les mans comuniquen les seves emocions.
Repertori català
La Catalònia, d'Albéniz, i el Concertino per a orquestra de corda, de Gerhard, obriran el concert d'avui. "No són gaire representatives de la música catalana actual, però he volgut fer aquest homenatge. Per a l'any que ve hi ha el projecte d'un treball amb peces només catalanes, però les hem de trobar, escollir els músics, crear un repertori... Ara estic extraordinàriament content i emocionat d'haver començat així". No ens estranya que els músics l'hagin aplaudit a l'assaig, "i jo a ells, ens vam aplaudir mútuament". Ni que hagin hagut de parar perquè li sortien les llàgrimes: "Em vaig haver de retirar un moment. No es pot dirigir amb els ulls humits!"
Teresa Bruna
Avui