ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Torna l'òpera «Il più bel nome», tres-cents anys després de la seva estrena

25/10/2006 |

 

Es podrà veure al Metropol els dies 3 i 5 de novembre.

Il più bel nome, la primera òpera italiana representada a Catalunya, l'any 1708, va quedar «oblidada» fins ara, quan David Magrané va decidir recuperar-la i tornar-la a portar als escenaris. L'òpera es podrà veure al Teatre Metropol de Tarragona els dies 3 i 5 de novembre i també s'ha previst que es faci una representació a Reus el 24 de febrer.

En plena guerra de successió a la Corona d'Espanya, el venecià Antonio Caldara va rebre l'encàrrec de compondre una òpera amb motiu del casament de l'arxiduc Carles d'Àustria amb Elisabeth Cristina de Brunsvic. L'obra, que es va titular Il più bel nome (El nom més bonic), i que havia de lloar les excel·lències de la nova reina, es va estrenar el 2 d'agost de 1708 a la Llotja de Mar de Barcelona. Va ser la primera i única representació, ja que fins avui aquesta partitura havia quedat en l'oblit. Ara, gairebé tres-cents anys després, l'òpera tornarà a pujar als escenaris. Ho farà els dies 3 i 5 de novembre, al Teatre Metropol de Tarragona, i posteriorment també està prevista una representació al Teatre Bartrina de Reus (el 24 de febrer), en el marc d'una col·laboració entre el consistori tarragoní i el Centre d'Arts Escèniques de Reus.

Un dels principals impulsors del projecte és David Magrané, que des que va veure una còpia del manuscrit original (conservat a la Universitat de Brussel·les) es va embrancar en la tasca de recuperar-la i ara s'ha fet càrrec de la direcció musical del muntatge.

A banda de Josep Maria Mestres, responsable de la direcció escènica, en la llista de crèdits hi figuren molts noms tarragonins, des del cor Ciutat de Tarragona i l'Orquestra de Cambra de la Ribera d'Ebre, responsables de la interpretació, fins a Núria Baixeras, representant de Drama9, entitat que ha assumit la producció executiva. En la representació, que té un sol acte però amb una durada de gairebé dues hores, hi prenen part cinc cantants: les sopranos Maite Pérez, Mireia Bonet i Mercè Baiget; l'alto Montserrat Bertral, i el tenor Josep Fort.

El públic podrà seguir l'argument gràcies a la sobretitulació i al programa de mà, que inclourà la traducció al català que ha fet del text el poeta Miquel Desclot.

De tema mitològic, l'escena es desenvolupa als Camps Elisis i el text conté referències al riu i a la terra de l'Ebre.

Il più bel nome «és una òpera estrictament barroca, que destaca «per la gran varietat de timbres i de sons remarcables», segons Magrané, que creu que «recuperar aquesta òpera després de tres-cents anys no és només un exercici de recuperació del nostre patrimoni musical, sinó també una proposta escènica que pot ser entesa perfectament des de la nostra perspectiva actual, fent-nos reviure, ni que sigui per uns instants, un dels moments cabdals de la història del nostre país».

La representació d'aquesta òpera s'ha inclòs a la programació de l'onzè Festival d'Òpera de Butxaca i Noves Creacions de Barcelona; un certamen que, tal com va dir ahir el seu director, Toni Rumbau, pretén establir més lligams amb la ciutat de Tarragona.

El regidor de Cultura de Tarragona, Albert Vallvé, va destacar ahir que aquest muntatge ha estat beneficiat per la línia d'ajuts a la creació que atorga el seu departament, ja que va guanyar el Premi Beca 2006.

CARINA FILELLA
El Punt

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet