ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

L'òpera estaciona a l'11-M

29/10/2006 |

 

Un compositor danès compon una peça per al Festival d'Òpera de Butxaca.

Dijous comença a Barcelona l'onzena edició del Festival d'Òpera de Butxaca i Noves Creacions amb Trenes de marzo, una peça electroacústica per a contratenor ideada pel danès Lars Graugaard i Claudio Zulian, en què es dóna veu a una víctima de l'atemptat terrorista de l'11-M. Graugaard utilitza aquest fet històric per demostrar «com es manipula la gent». El festival vol atraure el públic inquiet oferint produccions d'investigació i de risc amb una posada en escena amb el màxim rigor.

Trenes de marzo es representa del dijous al diumenge a la Sala Beckett. El contratenor dóna veu a una víctima que acaba desesperada perquè veu com la seva mort és utilitzada políticament, «expressa la nostra desesperació». Rafel Duran és el director d'escena d'aquesta peça «essencialista», en la qual només hi ha un intèrpret, Oriol Rosés. És molt important que s'entengui la partitura de Toni Montesinos i que es respecti el ritual escènic que ha de recordar el fet cabdal per l'impacte. En l'escena se sent el discurs de Bush després de l'11-S. La música, comenta Graugaard, «és l'adequada», sense voler entrar en gèneres. De fet, matisa Zulian, s'està treballant perquè la música es modeli a partir del cant, «és com un acompanyament amb una tecnologia molt refinada».

El dramaturg Marc Rosich repeteix col·laboració amb Elisenda Carrasco i les veus de les sopranos Maria Dolors Aldea i Meritxell Argenté. Si l'any passat van fer un passeig per les cançons de Mahler, aquest any s'han decantat per fer una peça biogràfica, Alma, sobre Alma Mahler, una musa per a músics, arquitectes, poetes i pintors que no va poder destacar com a compositora «pel fet de ser una dona i viure en aquella època». L'estrena absoluta es fa del 10 al 12 de novembre al FAD/ Convent dels Àngels. Una altra de les peces incloses dins del festival és el muntatge El fervor de la perseverança, escrita i dirigida per Carles Santos. Es veurà del 23 de novembre al 3 de desembre a l'Espai Lliure. El festival supera per primer cop la frontera de Barcelona: el Metropol de Tarragona mostrarà Il più bel nome divendres vinent.

Marató Peter Maxwell Davies
Sir Peter Maxwell Davies és un dels principals compositors contemporanis. David Albet, del Grup Instrumental Barcelona 216, calcula que el músic té unes 500 obres, ha compost per a totes les formacions i de tots els gèneres. De fet, els crítics amb aquest compositor, que també ha fet sovint arranjaments d'autors barrocs per a les escoles, es queixen que no s'ha especialitzat en res, «ha anat d'una punta a l'altra». Aquest any, el Festival d'Òpera de Butxaca li ha dedicat un monogràfic amb tres produccions, de les nou que té en cartell.

Barcelona 216 interpretarà Vesalii icones, un treball inspirat en les 14 estacions del Via Crucis en el qual un coreògraf (Ferran Carvajal) balla «oferint un discurs paral·lel a la música, més que no pas il·lustrant-la». Maxwell Davies demana que sonin els nyics de forquilles sobre un plat o el picar de màquines d'escriure del segle passat.

També es convida la Muziektheater Transparant belga, que interpreta The medium i la formació Psppha Ensemble anglesa, que ofereix els dos monòlegs operístics per a cantants i orquestra de cambra Miss Donnithorne's Maggot. Eight songs for a mad king.

JORDI BORDES
El Punt

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet