Carles Santos col.labora en el Festival d'Òpera de Butxaca
1/11/2006 |
El Festival d'Òpera de Butxaca presenta en la seva 11a edició un ventall de tendències de la lírica contemporània, amb quatre produccions pròpies. De la programació en destaca El fervor de la perseverança (O les quatre avantguardes), la primera col.laboració del singular creador Carles Santos amb el festival, gràcies a una coproducció a tres bandes amb el Teatre Lliure i el Festival Temporada Alta.
La Sala Beckett acollirà demà, a les deu, Trenes de marzo, una obra compromesa de Claudio Zulian que compta amb música acústica de Lars Graugaard, que serà l'encarregada d'obrir la mostra. El muntatge es basa en la tragèdia de l'11-M, a través de la visió d'una de les víctimes, que interpreta el contratenor Oriol Rosés. "Més enllà del dolor de les víctimes i de la societat, el muntatge entra en la dimensió política dels fets, perquè allò va ser un acte més d'una guerra amb unes conseqüències que encara s'arrosseguen", va explicar Claudio Zulian.
Alma Mahler, compositora i musa d'artistes, centra una altra de les sorpreses del festival: Alma, interpretada per la soprano Maria Dolors Aldea, que rememora des del seu apartament de Nova York la intensa vida que l'autora va tenir al costat de genis com Mahler, Werfel, Gropius i Kokotxka. Una aposta ben diferent és l'òpera electroaudiovisual Nou ID, una estrena a càrrec de Konic Thtr (Mercat de les Flors, 17 novembre). Parteix d'un concepte i direcció de Rosa Sánchez en què les composicions d'Alain Bauman es realitzen en directe i interactuen amb vídeos, un contratenor, foto fixa, 3D i ballarins.
També els amants d'òperes més convencionals tindran on escollir. El festival estrenarà Il più bel nome, d'Antonio Caldara, a càrrec de la Jove Orquestra de Tarragona i el Cor Ciutat de Tarragona (Teatre Metropol de Tarragona, 3 de novembre) i El barber de Sevilla, de Giovanni Paisiello. L'obra de Caldara, contemporani de Corelli i Händel, va ser un regal que van rebre des de Barcelona, amb motiu del casament de l'arxiduc Carles d'Àustria i Elisabeth de Brunswick. "Fa gairebé 300 anys que no s'escolta", va destacar David Magrané, director musical que ha treballat amb Josep Maria Mestres, director d'escena, per portar a bon port el projecte. L'Orquestra de l'Acadèmia del Liceu, dirigida per Xavier Puig, recuperarà aquesta peça a l'Auditori, el 29 de novembre.
MARTA CERVERA
El Periódico