Conviure amb Mozart
16/11/2006 |
200 aniversari de la mort de Vicent Martín i Soler
Retre homenatge al músic Vicent Martín i Soler i donar a conèixer la seva vida i obra. Aquest és l'objectiu del congrés que se celebra a València al voltant de la figura del compositor.
Martín i Soler és el gran desconegut de la música del s. XVIII. Va néixer a València el 1754, però va ser a Viena on va desenvolupar la seva trajectòria i on va creuar-la amb la de Mozart. Tot i que a la Viena del s. XVIII les seves obres van tenir més èxit que les del mestre de Salzburg, el seu reconeixement ha tardat a arribar.
Fins dissabte, a València es reuneixen especialistes de tots els països en què va viure el músic (Itàlia, Rússia, Anglaterra, Àustria, Espanya...) per divulgar l'obra del compositor, en el marc del congrés internacional Els mons de Martín i Soler.
Rainer Klainertz, un dels professors alemanys de musicologia més prestigiosos, explicava que "Martín i Soler no és solament el compositor valencià més famós fins al moment, sinó que en la seva època va ser un dels pocs músics coneguts en tot Europa i la seva obra Una cosa rara ha quedat com un dels grans èxits de la història de la música". De fet, l'obra, que pertany a l'època de Viena, va pujar als escenaris 57 vegades.
Dimarts, l'Acadèmia Bizantina de Ravenna representava L'isola del piacere, una òpera aristocràtica que Martín i Soler va escriure el 1795 a Londres, sobre un llibret d'òpera de Lorenzo da Ponte, autor de la lletra de les millors òperes de Mozart. Va ser la primera vegada que s'escoltava després de la mort del compositor, el 1806. Divendres es representarà una versió reduïda d'Andròmaca, una òpera burgesa estrenada a Torí el 1781 que ja va ser interpretada al juliol a València. La Generalitat Valenciana està negociant amb l'Institut Cervantes la representació de l'òpera als EUA i a altres països.
Representacions i ponències serviran per recuperar la memòria del compositor en el 200 aniversari de la seva mort. També amb motiu del congrés, se li atribuiran partitures que fins al moment eren anònimes.
Lourdes Velasco
Avui