ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Un 'Barber de Sevilla' diferent

28/11/2006 |

 

El Festival d'Òpera de Butxaca acaba amb 'Il barbiere di Siviglia' de Paisiello semiescenificat a l'Auditori.

Il barbiere di Siviglia de Rossini és probablement una de les òperes més populars del repertori clàssic. Des de la seva estrena el 1816, s'ha representat a tots els coliseus operístics i s'ha aplaudit com una de les joies del gènere buf. Abans que Rossini, però, Giovanni Paisiello, un dels compositors d'òperes còmiques més exitosos del segle XVIII a tot Europa, ja havia musicat aquesta peça teatral del dramaturg francès Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais amb un èxit esclatant des de la seva estrena el 1782 a Sant Petersburg. La popularitat de l'òpera de Paisiello va ser tan important que quan Rossini va estrenar la seva versió es va endur un fracàs estrepitós. Més enllà de fílies i fòbies, el pas del temps i la qualitat musical indiscutible de Rossini van tornar a situar la seva versió en primer pla, relegant la de Paisiello en un segon terme.

Un 'barber' als anys 50
Ara, el Festival d'Òpera de Butxaca ha decidit recuperar la música de Paisiello després de l'exitosa versió per a piano que el 1997 se'n va fer al Teatre Malic. En aquest cas, l'òpera es representarà a la Sala de Cambra de l'Auditori -demà, dijous i divendres- a càrrec de l'Orquestra de l'Acadèmia del Gran Teatre del Liceu, dirigida per Xavier Puig, i amb Marc Sala, Laura Sabatel, Xavier Mendoza, Toni Marsol i Joan Sebastià Colomer en els papers principals.

La posada en escena, de Joan-Anton Sánchez, que ja va dirigir la versió cambrística del Malic, situa els personatges a la Sevilla dels anys 50 i aconsegueix veritables moments de comicitat interpretativa interrelacionant els personatges amb els músics de l'orquestra, que se situen dalt l'escenari.

Toni Rumbau, director artístic del festival, va definir aquesta òpera "d'autèntica joia de l'òpera bufa". Amb aquesta obra el certamen arriba al punt final després de presentar nou títols -tres dels quals del compositor britànic Peter Maxwell Davies-, que segons Rumbau van ser molt ben acollits pel públic. El director artístic es va mostrar molt satisfet de l'acceptació de les òperes presentades, amb un increment d'un 30% de públic respecte a l'edició anterior.

Marta Porter
Avui

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet