Xavier Benguerel: “La meva música ara és molt més concisa i concreta”
16/12/2006 |
El 23 de desembre es farà al Teatre-Auditori el Concert de Nadal de Camerata Coral St. Cugat. Xavier Benguerel ha escrit una de les cantates.
Xavier Benguerel. Compositor
Quin tipus d’obra ha compost per a Camerata Coral Sant Cugat?
El Cant de Nadal és una obra de vuit minuts de temàtica més aviat nadalenca, pensada per a joves estudiants i, per tant, he intentat que no fos gaire complicada, tot i que m’han dit que hi han hagut de treballar força.
Per què ha escollit aquesta poesia de Pere Quart per fer la cantata?
Perquè és un text que m’agrada i que em suggereix imatges musicals. A més, en tractar-se d’una obra de Nadal, crec que aquesta poesia s’hi adiu força. M’agrada treballar amb textos perquè et facilita aclarir el concepte de l’obra i l’elaboració de la seva forma; un text et guia, et suggereix i t’inspira. En obres llargues el text pot arribar a ser l’esquelet del ser.
Quina evolució ha seguit la seva escriptura musical?
Vaig començar a escriure les primeres obres a principis dels cinquanta. Els primers compositors que em van influenciar van ser els impressionistes francesos Débussy i Ravel. Més endavant, tornant de Xile, on vaig estar exiliat des del 1939 fins al 1954, vaig beure força de l’obra de Bartók, un compositor nacionalista hongarès. I cap als seixanta, vaig descobrir Schönberg, el creador de la música dodecafònica.
Va estar vinculat a l’escola de Schönberg?
En un principi em va interessar molt. Però al cap d’uns anys me’n vaig anar desvinculant perquè vaig entendre que era una escola on s’impartia una pedagogia musical molt estricta i jo tinc una manera de ser molt mediterrània i aquesta disciplina em va ofegar.
Aleshores, per on va tirar?
Vaig fer un viatge a Polònia i vaig descobrir l’escola polonesa, de la qual vaig aprendre molt. Però a finals dels vuitanta vaig arribar a un punt en què vaig entendre que la música contemporània havia entrat en una gran crisi; el llenguatge s’havia tornat molt complex i s’havia abandonat la melodia, que per mi és una de les bases fonamentals de la música. Per això vaig iniciar nous camins i vaig escriure una obra basada en els textos del Llibre Vermell de Montserrat, però adaptats al llenguatge contemporani. Així vaig donar una nova vitalitat a la meva obra, i ho vaig seguir fent amb temes del folklore espanyol o de la música popular catalana.
I ara, en quina etapa es troba?
Des dels noranta i fins ara estic en una etapa de síntesi, i la meva música ara és molt més concisa i concreta, he eliminat components que a mi em semblen superflus. Ara em trobo en un període de total maduresa.
Com veu la música del segle xxi?
Al llarg del segle xx l’evolució del llenguatge ha estat exponencial i la riquesa de la música d’aquest segle ha fet que els instruments hagin evolucionat moltíssim. El compositor ha pogut triar dins d’un gran ventall de possibilitats, i això ha fet que actualment hi hagi una enorme quantitat d’estils, llenguatges i maneres de fer.
Tot Sant Cugat