Sons per veure i tocar
10/3/2007 |
Avui s'inaugura a l'Auditori de Barcelona el nou Museu de la Música, que exposa més de cinc-cents instruments.
Barcelona disposa a partir d'avui d'un nou instrument per donar a conèixer la riquesa de la cultura musical. El Museu de la Música està situat a l'Auditori i renova les col·leccions d'instruments i de documents musicals de l'antic museu, que va tancar les portes al Palau del Baró de Quadras el 2001. L'exposició permanent presenta més de 500 instruments d'un fons superior a 1.600. Amb aquesta inauguració culminen els treballs de l'edifici L'Auditori, projectat a final dels anys vuitanta per l'arquitecte Rafael Moneo en un espai de 42.000 metres quadrats. L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, presidirà avui els actes inaugurals a partir d'un quart de sis de la tarda. El programa d'activitats durarà tot el cap de setmana amb unes jornades de portes obertes.
Dipositats sobre pedestals de vellut vermell i dins de vitrines circulars que permeten observar-los des de tots els costats, els instruments de la col·lecció són l'eix fonamental del museu, que dóna prioritat als «fets musicals» –en paraules del director del centre, Romà Escalas– més que als compositors.
Violins es presenten al costat de yüeh-ch'in i guimbardes d'Eivissa en un primer apartat introductori dedicat al so, el temps i l'espai. La particularitat del fons és que són instruments que provenen de l'ús, cedits per particulars. Les primeres donacions es remunten a l'any 1921. En l'actualitat, el fons té més de 1.600 instruments, dels quals només se n'exposen uns 500. «Oferirem noves peces cada curs i els que no estan exposats es conserven a l'edifici», va aclarir ahir Escales.
Una altra característica del museu, únic a tot l'Estat, és que la música se sent col·lectivament i es descarta l'ús de cascos. «Hem intentat posar en pràctica una nova museografia utilitzant la tecnologia més avançada, com ara audiovisuals i pantalles interactives, de manera que el coneixement obtingut amb la recerca quedi integrat al museu i reverteixi en el públic».
Amb la inauguració del museu, finançat íntegrament per l'Ajuntament de Barcelona (7 milions d'euros), es posa la darrera peça de l'edifici L'Auditori, projectat a final dels anys vuitanta per Rafael Moneo i inaugurat el març del 1999, amb un pressupost total de 80 milions. L'Auditori és la seu de l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC). Integra tres sales: la sala 1 Pau Casals (2.200 localitats); la sala 2 Oriol Martorell, inaugurada la tardor passada pel prestigiós arquitecte (600), i la sala 3 Tete Montoliu (350). Al costat es troba l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC).
«Amb la inauguració del museu culmina un procés molt llarg i un vell somni de moltes persones», va afirmar ahir Carles Martí, regidor de Cultura. Joaquim Nadal, president del consorci de l'Auditori, va recordar que en un principi la inauguració del museu estava prevista per als Jocs Olímpics. Martí va assenyalar que les Glòries continuen en transformació urbanística. Després de la construcció de la torre Agbar de l'arquitecte francès Jean Nouvel, està prevista la instal·lació del Museu del Disseny de l'equip Bohigas/Martorell i Mackay, un hotel de Dominique Perrault i l'edifici Ona, de Federico Soriano.
BOULEZ, A L'AUDITORI
Entre les activitats programades per inaugurar el museu destaca el concert que dirigirà el prestigiós director francès Pierre Boulez, diumenge a les 20 amb l'Ensemble Intercontemporain. Interpretarà obres seves, d'Edgard Varèse i Ligeti.
Avui les activitats comencen a les cinc de la tarda, amb actuacions de la Banda Municipal, la cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, el Quintet Klimt i Roger Mas 5et. Tots els espais de l'Auditori estaran oberts al públic fins diumenge. El Museu de la Música es podrà visitar de franc durant tota la setmana vinent (excepte dimarts). Després l'entrada valdrà 4 euros.
VALÈRIA GAILLARD
El Punt